Grupa studenata iz Bangladeša zapretila je da će nastaviti demonstracije ako njihovi uhapšeni lideri ne budu oslobođeni, dok vlasti obećavaju da će ponovo uspostaviti mobilni internet. U sukobima između demonstranata i policije i smrtonosnoj represiji od strane vlasti prošle nedelje je poginulo najmanje 205 ljudi, saopštile su Vlada i policija Bangladeša.

Nakon jednonedeljnog moratorijuma na pokret suočen sa nasiljem, članovi grupe Studenti protiv diskriminacije, organizacije koja je inicirala proteste, saopštili su danas da će nastaviti demonstracije u ponedeljak ako njihovi lideri ne budu oslobođeni.

Trojicu vođa studentske grupe, Asifa Mahmuda, Nahida Islama i Abu Bejker Mažumderna, u petak je nasilno iz bolnice, u koju su primnjeni na lečenje, odvela grupa policajaca u civilu.

Ministar unutrašnjih poslova Asaduzaman Kan rekao je to veče da su oni prebačeni u drugu ustanovu radi „sopstvene bezbednosti“, ali nije potvrdio da li su uhapšeni.

Protekle nedelje su zapaljene vladine zgrade i policijske stanice u Daki, kao i nasilne ulične borbe između demonstranata i policije za nerede u drugim delovima zemlje.

Vlada premijera Šeika Hasine rasporedila je vojnike, obustavila internet širom zemlje i uvela policijski čas kako bi uspostavila red.

Policijski čas je ostao na snazi i danas, ali je postepeno ublažavan tokom nedelje, što je znak da Vlada smatra da je red u velikoj meri uspostavljen.

Post Views: 27

Originalni tekst