Novak Đoković, Ivana Španović, Maja Ognjenović i Damir Mikec ove godine učestvuju na svojim petim Olimpijskim igrama, međutim jedna sportistkinja je apsolutni rekorder po broju učešća na najvećoj sportskoj manifestaciji na svetu. U pitanju je Jasna Šekarić.

Sedmostruka olimpijska šampionka, bivša reprezentativka u streljaštvu, Jasna Šekarić prvi put je učestvovala na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, tada pod zastavom SFR Jugoslavije. Tada je već nagovestila sjajnu karijeru, osvojivši jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.

A onda je politička situacija uzela mah i Šekarić je svoj olimpijski put nastavila kao nezavisni olimpijski učesnik u Barseloni 1992. godine. Razlog za to jesu sankcije Ujedinjenih nacija zbog kojih sportisti iz SR Jugolavije zbog rata nisu mogli da se takmiče pod zastavom svoje države, piše Danas.

Na sledećim Olimpijskim igrama 1996, kao i u Sidneju 2000. godine takmičila se kao sportistkinja SR Jugoslavije, u Atini 2004. je pucala pod zastavom Srbije i Crne Gore, a u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine predstavljala je Srbiju.

Jedini je strelac koji je na svakom nastupu na Olimpijskim igrama uspeo da se plasira u finale.

Osim zlata i bronze iz Seula, osvojila je i tri srebrne medalje, s tim što su joj zlatne medalje u Barseloni i Atini izmakle u „raspucavanju“, iako je u takmičarskom delu imala rezultat identičan kao takmičarke koje su kasnije oko vrata okačile najsjajnije odličje.

Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu nosila je zastavu Srbije.

Penzionisala se 2016. godine, a 2022. je postala selektorka reprezentacije Srbije za discipline pištoljem.

Ko je učestvovao šest i pet puta na Olimpijskim igrama?

Jedan od dvojice sportista iz Srbije koji su šest puta učestvovali na Olimpijskim igrama i danas ima važnu ulogu u stvaranju šampiona i olimpijaca u oblasti atletike.

U pitanju je Dragutin Topić, atletičar koji se takmičio u skoku uvis, čija je ćerka Angelina nastavila porodičnu tradiciju i ove godine će prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama.

A imala je i od koga da uči, pošto se Dragutin Topić takmičio na Olimpijskim igrama od 1992. godine u Barseloni do 2012. u Londonu.

Od 1993. godine drži državni rekord skoku uvis sa preskočenih 2,38 m, čime deli 15. mesto na rang listi najboljih skakača uvis svih vremena. Ipak, Topić nije uspeo da osvoji nijednu olimpijsku medalju.

Šest puta je učestvovao i strelac Stevan Pletikosić, koji se prvi put takmičio, kao i Topić, u Barseloni kao nezavisni olimpijski učesnik.

Takmičio se na Olimpijskim igrama zaključno sa Rio de Žaneirom 2016. godine, s tim što je propustio one u Londonu.

Iako je osvajao brojne medalje na svetskim i evropskim prvenstvima i kupovima, nema nijedno odličje sa Olimpijskih igara.

Po pet puta učestvovali su strelci Nemanja Mirosavljev, Goran Maksimović i Damir Mikec, atletičarke Olivera Jevtić, Dragana Tomašević i Ivana Španović, stonoteniseri Ilija Lupulesku i Aleksandar Karakašević, teniser Novak Đoković i odbojkašica Maja Ognjenović koja je u Parizu na ceremoniji otvaranja nosila zastavu Srbije.

Post Views: 28

Originalni tekst