RUSKE snage pokrenule su napad u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, probijajući se kroz intenzivne letnje vrućine u nastojanju da nastave stalne teritorijalne dobitke Moskve i zauzmu grad Pokrovsk, ključno komunikaciono čvorište, piše „Vašington post“.

ВАШИНГТОН ПОСТ ПИШЕ: Руска војска напредује у ДНР, украјинске јединице приморане на хаотично повлачење (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ruska ofanziva je u toku, a Ukrajina se i dalje suočava sa nedostatkom vojnika dok su, istovremeno, predizborna previranja u SAD pokrenula nove spekulacije o tome da bi Kijev uskoro mogao biti primoran da pregovara o predaji zemlje.

Nakon što je priliv američkog oružja i novca pomogao Ukrajini da „zaustavi ponovnu invaziju“ na severoistočni deo Harkovske oblasti u maju, „sprečivši veliki prodor i uništivši nade Moskve da okruži drugi po veličini grad u Ukrajini“, ruski komandanti su preusmerili svoj fokus na region Donjecka, možda glavni teritorijalni cilj ruskog predsednika Vladimira Putina, navodi „Vašington post“.

Međutim, vredi naglasiti da operacija ruske vojske na severoistoku Harkovske oblasti, uprkos pisanju američkog lista, nije bila pokrenuta sa ciljem okruživanja ili zauzimanja Harkova, već kako bi se preusmerili resursi ukrajinske fronte sa drugih delova fronta.

Ovo je primetio i sagovornik „Vašington posta“ Aleksandar, pozivni „Genije“, komandant bataljona u sastavu 47. mehanizovane brigade koja se trenutno bori u blizini Očeretina.

-Ta strategija je pametna – pokušate da naterate protivnika da koncentriše svoje snage na jednom pravcu i istovremeno mu odvratite pažnje sa drugog, rekao je on i dodao:

-Njihov primarni cilj je da nas unište. Drugi je da nas potisnu kako bi mogli da dobiju bolju poziciju u mirovnim pregovorima i više (teritorije) od nas. Oni (Rusija) su blizu toga da zauzmu čitavu Donjecku oblast.

Podsećanja radi, ruske snage trenutno napreduju na nekoliko pravaca – kod Časovog Jara, Torecka i u ruralnim sredinama zapadno od sela Očeretino koje je oslobođeno u maju. Iako se intenzivne borbe vode i na drugim pravcima, uključujući ka Kupjansku i na pojedinim mestima duž južnog dela fronta, čini se da je ofanziva u DNR prioritet za komandu ruske vojske.

NEDOSTATAK LjUDSTVA, AVIO-BOMBE I VRUĆINA

Komandanti i vojnici ukrajinske vojske su za „Vašington post“, između ostalog, naveli da se suočavaju i sa manjkom resursa, uključujući i ozbiljan nedostatak trupa, jer novi zakon o mobilizaciji koji je usvojila Rada tek treba da obezbedi neophodna pojačanja, pošto su novi regruti i dalje na obuci, a neki muškarci koji ispunjavaju uslove za vojnu službu su pobegli iz zemlje ili se kriju kod kuće kako bi izbegli mobilizaciju.

Tako je vodnik, sa pozivnim znakom „Bart“, situaciju opisao kao „kritičnu“ i rekao da postoji „ozbiljan haos“ na liniji fronta, te da su uzrok toga „neuspele odluke rukovodstva“.

Istovremeno, Mihail, pozivni „Mozak“, komandant minobacačke baterije koja se bori u Krasnogorovki, izjavio je da su operacije izviđanja pokazale da je Rusija „podigla lestvicu“ oko Očeretina, odnosno da je na ovom pravcu rasporedila dodatne snage i oklopna vozila.

Kako piše američki list, tokom protekle nedelje ruske snage su uspele da napreduju oko 6,5 km zapadno od Očeretina, čime su primorali 47. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske na „haotično povlačenje“ iz sela Progres.

Takođe, navodi se i da se neke od najintenzivnijih borbi trenutno vode oko grada Torecka, gde je Rusija ostvarila „značajne taktičke uspehe“, a prema mišljenju sagovornika „Vašington posta“, cilj ove operacije, kao i borbi za obližnji Njujork, jeste da se izvrši pritisak na iscrpljene ukrajinske jedinice i napravi proboj ka Konstatinovki.

Dodatnu otežavajuću okolnost za iscrpljene ukrajinske trupe predstavljaju i letnje vrućine, budući da su temperature na određenim delovima fronta ranije tokom meseca dostizale i do 40 stepeni Celzijusa, piše američki list.

Prema rečima ukrajinskih vojnika, ruske snage u Torecku koriste sličnu strategiju kao i u Avdejevci, tj. okružuju ukrajinske jedinice sa tri strane i istovremeno dejstvuju po njima planirajućim avio-bombama.

Kako navodi Paša komandant jedinice opremljene bespilotnim letelicama iz sastava 105. brigade ukrajinske vojske, situacija u Njujorku je „veoma teška“.

-Oni koriste Njujork kako bi okružili Toreck i ja mislim da sada postoji velika šansa da će ga okružiti – to je samo pitanje vremena i resursa. Planirajuće bombe su toliko moćne da kontuzovanjem mogu onesposobiti čitave jedinice pešadije“, zaključio je on.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst