Miloševićeve ideje i mentalitet čuvali su se u preteklim krugovima njegove partije i njenih partnera. Posle dvanaest godina neuspešne, dezorijentisane i nedovoljno rezolutne politike demokratskih snaga, na izborima 2012. pobedu su odneli Miloševićevi sledbenici iz stranke ekstremnog nacionalizma koja se, u međuvremenu, pocepala, preimenovala i preodenula.

Iz dana u dan, ta je vlast postajala sve ogoljenija i sve manje demokratska. Iznedrila je novog, autokratskog i omnipotentnog predsednika, u kog nacija gleda kao u spasioca i mesiju. A njegova je politika, u stvari, reciklirana Miloševićeva sa primesama brozovštine. Unutra gvozdena disciplina, spolja – „Dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane“.

A opozicija je tamo gde je nekad bila. Slaba, nedorečena, nemušta, neubedljiva. I pored svega, jedna trećina građana Srbije glasa protiv vlasti. Uprkos medijskoj, propagandnoj, ekonomskoj i svakoj drugoj moći kojom današnji vlastodršci i njihov prvi čovek raspolažu. Srbija klizi u otvorenu autoritarnost.

Izazovi antagonizama, u ovo naše vreme, pogađaju i najrazvijenije narode. U Sjedinjenim Američkim Državama vidi se jasno da jasnije biti ne može. I Francuska se raspolućena između desnog i levog ekstremizma. Nije ništa manje krajnosti ni u Nemačkoj, Holandiji… Velika Britanija se onomad podelila po pitanju Bregzita. I ostala podeljena. Svrstavanje u zaraćene busije širom sveta.

Ako me pitaš za mišljenje, poštovani čitaoče, odgovoriću ti. Ono što nama treba nije apsolutna saglasnost, jednoumlje, unisonost. Što je više drugačijih pogleda i stavova, to bolje. Nama treba pošten i iskren dogovor o pravilima koja ćemo svi bespogovorno, iz demokratskog uverenja, poštovati. Jer vlast će neminovno, kad-tad, otići u opoziciju, a opozicija će, po istovetnoj zakonomernosti, postati vlast. Zato su pravila, otvorenost, i ravnopravnost takmaca u političkoj utakmici od najveće važnosti. Jednakost u različitosti i različitost u jednakosti. U takvim uslovima i atmosferi, svi ćemo uvažiti odluku većine. O obliku državnog uređenja, statusu Kosova, učlanjenju u Evropsku uniju ili rudarenju po Srbiji.

ČITAJTE U VELIKOM LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 25. JULA NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „ISTORIJA“ NA POKLON

Post Views: 22

Originalni tekst