Višesatnom ceremonijom, sinoć su otvorene 33. po redu Olimpijske igre. Cilj organizatora je bio da one po mnogo čemu budu posebne i drugačije od prethodnih, a jedna od stvari kojom su to želeli i da postignu, bila je velika Parada nacija održana na reci Seni, prvi put van stadiona.

Predstavnici zemalja su na čamcima „paradirali“ (plovili) Senom, dok ih je sa obala reke posmatralo više desetine hiljada posetilaca. Međutim, ono o čemu se u Parizu ovih dana najviše pričalo, jesu poznati: ko od njih dolazi, u čijoj pratnji, šta oblači i da li će učestvovati u ceremoniji.

Selin Dion i Lejdi Gaga su pre početka Olimpijade primećene u gradu, pa se spekulisalo o tome da će upravo njih dve pevati na ceremoniji. Društvenim mrežama su kružili snimci klavira koji se postavlja na veštačkom ostrvcetu na Seni, i šuškalo se da je namenjen upravo Lejdi Gagi i njenom izvođenju.

Iako su se organizatori trudili da dobar deo učesnika ceremonije zadrže u tajnosti sve do njenog održavanja, publika je, kada su se reflektori prebacili na zvezde, potvrdila svoja očekivanja; Lejdi Gaga i Selin Dion jesu nastupile na otvaranju.

U crnim čarapama i haljini, okružena roze perjem i plesačima, Lejdi Gaga se pojavila na stepenicama na obali Sene. Na francuskom je otpevala pesmu Zizi Žanmer „Mon Truc En Plumes“. Nakon što je sišla niz stepenice, pevačica je sela za klavir i svirala uz pratnju saksofonista.

Lejdi Gaga na Olimpijadi

I drugo očekivanje se ostvarilo, Selin Dion je izvela svoj nastup, zatvorivši svečanu ceremoniju. Oduševila je mnoge, a čitav svet je komentarisao kako je njen nastup bio posebno emotivan.

Nakon gromoglasnih ovacija publike, i širokih osmeha dvoje sportista, svi reflektori su bili usmereni na željno očekivanu gošću ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Obučena u blistavu belu haljinu ukrašenu perlama, izvela je “Hymne A L’Amour“ Edit Pjaf. Kiša koja je uporna cele večeri nastavila je da pada, dok je klavir pratio pevačicinu izvedbu.

Selin Dion na otvaranju Olimpijade u ParizuGvg / imago sportfotodienst / Profimedia

Uoči početka ceremonije, već su primećeni Selma Hajek i Snup Dog koji su učestvovali u tradicionalnom prenošenju baklje.

Olimpijska baklja se u jednom, podužem, momentu, našla i u rukama slavnih tenisera Rafaela Nadala i Serene Vilijams. Njih dvoje su, oboje u crvenom, u pratnji još nekoliko slavnih sportista, plovili Senom ka Ajfelovoj kuli, dok je još uvek bilo neizvesno da li će oni biti ti koji će zapaliti vatru.

Otvaranje Olimpijskih igara

U zlatnoj haljini sa perjem, zlatnim sandalama sa pertlama, savršeno platinastom kosom i tamnim tenom, na meti reflektora koji su se pružali sa tornja, našla se i pevačica Aja Nakamura. 

Aja Nakamura

U Parizu su bili i Novak i Jelena Đoković, koji su pre početka prisustvovali gala večeri Vogue Adria magazina. Njig dvoje su bili domaćini ovog događaja koji su posetile mnoge poznate ličnosti i sportisti, od kojih su neki Ana Vintur, Tamara Kalinić, Baz Luhran i Lindsi Von.

Novak Đoković

Ceremoniji su prisustvovale i britanska glumica i pevačica Sintija Erivo i američka pevačica Ariana Grande.

Kako se ove Igre već dugo nazivaju modna parada, za vreme koje je, doduše, paradiranje modela i plesača u komadima mladih francuskih kreatora, trajalo dugo, u Parizu su se našle ikone iz modne industrije.

Olimpijski komitet je proglasio LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) kao posebnog partnera. Christian Dior, takođe u sastavu LVMH, imenovao je niz međunarodnih sportistkinja kao svoje najnovije ambasadorke. To su, između ostalog, Beatrice Vio (mačevanje), Estelle Mossely (boks) i Pauline Deroulede (tenis), napisao je Ivan Radojčić uoči ceremonije za Journal.

Tako se u Parizu našao i Farel Vilijams, kreativni direktor Luis Vitona.

Farel Vilijams uoči otvaranja OlimpijadeJack Tribeca / Jeremy Melloul / Bestimage / Profimedia

Po završetku dnevnog predstavljanja, Vilijams je uslikan i uoči same ceremonije, ispred Ajfelovog tornja, u crnom, sa natpisom „Vuitton“, roze kačketom i „fabulous“ narandžastim naočarama.

Tamo je bila i američka alpska skijašica Lidsi Von, obučena u teget, Tom Brauni odelo, sa tračicama u bojama francuske zastave.

U crnoj šljokičavoj haljini, i sa ništa manje svetlucavom torbicom pojavila se američka glumica i pevačica o kojoj se u poslednje vreme puno priča – Zendaja.

Naravno, jedan od nosilaca baklje, koji je već danima unazad davao izjave o ovom sportskom događaju, pojavio se u zlatnom odelu, sa tamnom košuljom i naočarama. Snup Dog.

Njegovi fanovi kažu da su mu izjave proteklih dana bile pomalo emotivne i da se u njima videlo da je čak i iznenađen što je od organizatora OI dobio ovu čast.

„Na ovo gledam kao na prestižnu čast. I to stvarno poštujem,“

Snup Dog na otvaranju OITom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedna od prisutnih koja je privlačila pažnju bila je i japanska teniserka Naomi Osaka. Primećena je i francuska manekenka i top model Sindi Bruna u dugoj heklanoj haljini marke Kenzo.

Sindi Bruna

Post Views: 40

Originalni tekst