DA SE P(L)OČASTIMO

Miloš Dašićdanas 15:09

Lufoto: Album Covers

Ove nedelje preporučujemo dva sjajna nova domaća albuma za bend Lu, ali i za hip hop umetnike Nihila i Summer Deaths-a.

Lu – Ne mogu ništa sam

Tinejdžersko loženje i neizdrž, da ne kažamo „teenage kicks“ nastavlja i dalje da inspiriše muzičare i ne moramo da se ograđujemo godinama niti vremenskim periodom odrastanja, jer je dobro poznata činjenica da pubertet i ceo taj teen period kod muškaraca traje do 6 meseci posle smrti.

Šabački bend Lu na svom prvom albumu pevaju baš upravo o tom neizdržu, o noćima, danima, satima kad je baš potrebna ta osoba koja se iščekuje. O traganju za boljim danima ali i noćima kao i ljudima, trojka iz Šapca peva na albumu „Ne mogu ništa sam“, koji je prvo dugosvirajuće izdanje objavljeno za lejbl Zeleni Kačket.

Lu svojim stilom odudara od novijih alternativnih bendova, jer svojim zvukom prizivaju neke stare. Već su ih poredili sa Brzim bendovima Srbije, i povezanost je svakako očigledna dok slušamo brzinu ritma i gruv basa preko kog se plete distorzija gitara koje stižu iz garažnog getoa. Kao svojevremeno Kazna za Uši, Presing ili Plejboj (na prvom albumu) i ko zna koji već bend s početka devedesetih koji je želeo jahati do ekstaze, i Lu jašu u istom tom sedlu.

Ono što isijava iz benda je njihova svirka (a u to smo mogli da se uverimo zimus kad su svirali kao predgrupa Proto tipu) i stav. Momci na bini deluju ozbiljno i orni za rad, i to se prenosi na njihov zvuk. Ne izgledaju kao da spavaju do 2 i bleje sa ostalim gradskim blejačima, već kao da moraju da rade i zarade da bi se našli tu gde jesu, u garaži ili na bini.

Bezobzira na neizdrž ili romantičnu jurnjavu za curama, ako treba po jednoj stvari da ih upamtimo, onda je to nešto malo ozbiljnija tema, naslovna – „Ne mogu ništa sam“. Toni Soprano se za života stalno pitao – “What ever happened to Gary Cooper, the strong, silent type?”. Njemu se ne bi dopala ova pesma Lua.

Iako počinju garikuperasto, potišteno, „muški“ sa pričom kako se uvek povlače, i drže sve u sebi, bolni krik refrena „ne mogu ništa sam“ ipak priznaje „poraz“ i traži pomoć. To nešto što je mnogima potrebno, a što neće priznati samom sebi. Uz možda onaj bornbeni poklič benda Ubili su batlera – „Ovde nema nikog osim nas“, krik ovog refrena grupe Lu je vrhunac domaćeg rokenrola za 2024. godinu
Ps. – javite Mjehuru ubici, ili nekom preživelom sa B92 sa početka devedesetih da imamo hit album!

Nihil & Summer Deaths – Zauvek u prolazu vol. 1

Šta je zajedničko za GG Alina, čuvenu pank glavu i Kemala Malovčića, pevača Južni vetar narodne muzike sa stilom pevanja kao kod hodže? Pa možda taj neki osobeni stav da u svom žanru odlaze u gotovo „leftfield“ pravcu, i zbog toga odbijaju ljude od sebe, ali i da imaju „die hard“ fanove koji će ih uvek isticati na prvo mesto. Zajedničko im je i poistovećivanje mladog rep momka iz Zicer kolektiva Nihila sa njima. Od pesme „Istočna evropa“ pa do ove nove „Ponovo no. 1“, on je sebe stavio rame uz rame sa ova dva maga, i nema sumnje da bi mnogi rekli sa pravom.

Nihil, i bitmejker i producent Summer Deaths u novoj saradnji u naslovu kažu da su u prolazu, ali oni su već neko vreme tu, kao alfa i omega pomenute Zicer ekipe i kao pomoravski Lenon i Makartni, koji se ne svađaju, drže prst na pulsu mlađahne rep i alternativne publike kojoj nije strana pop i folk muzika i pakuju upravo takve hitove.

Onakve u kojima mogu da se prepoznaju i reference na Repetitor ali i na Teu Tairović. Momci su uvek na korak od toga da naprave najveći hit na svetu, ali nešto im se ispreči. Možda upravo to što razmišljaju par koraka unapred i eksperimentišu im ne donosi milione pregleda, iako realno to zaslužuju.

Nikola i Mihajlo (njihova krštena imena) ovde rade ono šta rade najbolje. Ovaj prvi slaže rime sa puno humora, autoironije i kreativnosti, ovaj drugi pronalazi odgovarajuću muzičku podlogu koja je dovoljno hazy i lelujava, a opet na mestu i pamtljiva.

Drugi se tuku i bore za mesto pod suncem, ova ekipa napada iz senke i tako uspeva da zadrži spotlight već nekoliko godina. Tu negde sa već pomenutim hip hop ekipama iz prošlih nedelja. Uz zanimljive goste (Kene Beri, Muja) i naslov u kom se ističe ovo Vol 1, naslućujemo da ovo nije sve u narednom periodu što ćemo dobiti od ove ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst