DA bi veštačka inteligencija bila što uspešnija, odnosno da bi njeni rezultati bili tačni i korisni, ona mora biti obučena na velikoj količini podataka i sadržaja.

ЧЕКАЛИ НАС СМРТ ИНТЕРНЕТА: Научници упозоравају на потенцијални колапс система вештачке интелигенције

Foto: Shutterstock

Međutim, nova studija ukazuje da se količina podataka koje stvaraju ljudi s godinama smanjuje, a količina koju stvara veštačka inteligencija povećava, pa će AI uskoro učiti – sama od sebe.

Kada se trenira AI nije bitan samo kvantitet, već i kvalitet, a kako se količina AI sadržaja bude povećavala, tako će se veštačka inteligencija sve više trenirati na sadržaju koji je sama kreirala.

Takva situacija bi, ističe se u najnovijem naučnom radu, mogla da dovede do kolapsa AI sistema, koji bi postali besmisleni, piše Independent.

Veštačka inteligencija bi tako mogla da reciklira postojeće tekstove koje je već napisala sama AI, a istraživanja pokazuju da je potrebno samo nekoliko ciklusa kreiranja sadržaja i zatim obučavanja tehnologije na takvim podacima, da bi veštačka inteligencija počela da proizvodi sadržaj koji nema ni značenje ni vrednost. Naučnici su dali primer sistema koji je obučen na tekstu o srednjovekovnoj arhitekturi, a bilo je potrebno samo devet generacija da sadržaj koji je pisao AI postane ništa drugo do gomila besmislica koje se ponavljaju.

Takvo stanje je u skladu sa takozvanom teorijom mrtvog interneta, prema kojoj se sve više onlajn sadržaja automatizuje i vrti u krug, pa im se kvalitet smanjuje. Prilikom obučavanja AI postoji mogućnost da se neki podaci koji nisu toliko česti izostave, a onda kako se tehnologija ponovo obučava na novim podacima u kojima je ova informacija izostavljena, neće biti raznolikosti u njenim odgovorima, niti će biti pomenuti važni događaji ili stvari koje možda nisu toliko učestale.

Umesto da nam pomogne, takva veštačka inteligencija će nam na kraju davati netačne i nepotpune odgovore, a kako se njena obuka bude nastavila, krajnji rezultat bi mogao biti potpuni slom sistema i besmisleni odgovori.

Trenutno su u prednosti kompanije koje su među prvima počele da obučavaju podatke sa interneta, jer u to vreme nije bilo toliko automatizovanih sadržaja i podataka sa potpisom veštačke inteligencije, a njihovi modeli su tačniji, ali ovo se takođe menja jer veštačka inteligencija mora da se stalno obučava na novim podacima.

U studiji, koja je objavljena u časopisu Nejčr, ističe se da ovom problemu treba pristupiti ozbiljno ako i dalje želimo da zadržimo prednosti obuke AI na velikoj količini podataka sa interneta.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO – RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst