RAT u Ukrajini – 883. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пукла 31. бригада ВСУ; Украјинци се повлаче 22 км? Котао за ВСУ код Прогреса (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska brigada pretrpela je totalni poraz u selu Progres, piše analitičar „Forbsa“ Dejvid Eks. Kako je rekao, to je posledica problema u komandi 31. brigade.

-Najviše zabrinjavaju razlozi zbog kojih je došlo do takvog poraza. Brigada se prosto rasula usled problema sa komandom i rukovođenjem, navodi on.

 

Foto Tanjug/AP

Ukrajinci se povlače više od 22 km? (VIDEO)

Ruska armija završila stvaranje mostobrana oko Očeretina, zauzevši Novoselovku Pervaju navodi američki BILD.

Ruske trupe zauzele Novoselovku Prvu u pravcu Pokrovskog, kaže vojni posmatrač Bilda Julijan Repke i dan kasnije objavljuje snimak ruskih vojnika sa zastavom na zapadnoj periferiji sela.

To je bilo „poslednje uporište ukrajinskih trupa kod Očeretina“.

Bitka za strateški važno naselje trajala je samo 2 nedelje. Očekuje se da će se ukrajinske oružane snage povući preko reke Volčje u ovoj oblasti, na 22 km istočno od Pokrovska, piše Repke.

Ukrajina, kao i uvek, ćuti o gubitku naselja.

 

Kotao za VSU kod Progresa

Oružane snage Ukrajine su odvedene u kotao od „Hrabrih“ iza Avdejevke!

Vojno-analitički resurs DS, koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu, izveštava da su ruske trupe napredovale kod Volčje, Progrea, Ivanovke, Novoselovka Pervaje i Pantelejmonovka u pravcu Avdejevsko-Pokrovski.

Objavljuju i novu mapu na kojoj su jedinice Oružanih snaga Ukrajine bile opkoljene između Progresa i Lozovackog.

U noći sa utorka na sredu pisali su da je situacija kritična: Rusi opkoljavaju deo grupe Oružanih snaga Ukrajine kod Progresa u kotao – svi oficiri su poginuli i ranjeni, nema naređenja za povlačenje.

Nakon što je mapa objavljena, ukrajindžki propagandisti su počeli da se pravdaju da su Oružane snage Ukrajine, navodno, noću uspele da pobegnu iz kazana.

Merkuris: Sirski je shvatio

Rusku vojsku sa svim naoružanjem i opremom nemoguće je zaustaviti i glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski počinje to da shvata, rekao je britanski ekspert Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.

Italija neće da šalje instruktore u Ukrajinu

Italija se protivi slanju zapadnih vojnih instruktora u Ukrajinu i podržava uključivanje Rusije u buduće mirovne pregovore, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.

-Italija nastavlja da se protivi bilo kojoj ideji o slanju instruktora u Ukrajinu. Podrška Kijevu i njegovoj odbrani je isntrument kojim raspolažemo kako bismo doveli Moskvu za pregovarački sto, rekao je Tajani.

Foto: AP

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ iznosili su oko 460 vojnika i dva skladišta municije;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 680 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe;
▪Grupa „Sever“ je gađala položaje tri ukrajinske brigade, odbila 6 kontranapada, dok su Oružane snage Ukrajine izgubile oko 235 vojnika;
▪Grupa „Centar“ uništila je još jedan tenk;
▪Grupa Istok je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine su izgubile preko 125 vojnika;
▪Ruske oružane snage uništile su oko pet borbenih vozila Bredli, kao i bazu za bespilotna plovila;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 410 vojnika u zoni odgovornosti grupe Centar.

Ruska vojska izvela napad „iskanderom“

Oružane snage Rusije ispalile su operativno-taktički raketni sistem „iskander-M“ na vojnu fabriku u Harkovu, uništivši dve radionice, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane i dodalo da je obustavljena restauracija oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.

„Posada operativno-taktičkog raketnog sistema ‘Iskander-M’ izvršila je grupni raketni napad na objekte Harkovskog oklopnog kombinata. U udaru su uništene dve radionice za popravku i restauraciju ukrajinskih oklopnih vozila“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ujedno objavio i video-snimak razaranja.

Napad u Harkovu

Ruska vojska izvela je napad na privremenu bazu stranih plaćenika u Harkovu, snimak napada objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ukupno je uništeno oko 100 militanata – 40 stranih instruktora i oko 60 vojnika 151. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Peskov: Rusija spremna da ostvari svoje ciljeve i pregovore

Rusija je spremna da ostvari svoje ciljeve i kroz pregovore sa Ukrajinom, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, istakavši da postoje različite opcije sa kim će se pregovori voditi.

„Pored opšteg problema sa legitimitetom Zelenskog, postoji i problem sa zakonskom zabranom bilo kakvih kontakata i pregovora sa ruskom stranom. Te su zabrane još uvek na snazi“, objasnio je on.

Ranije je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u razgovoru sa šefom kineskog MIP-a rekao da je Kijev spreman da pregovara sa ruskom stranom.

Uništeno 11 dronova tokom noći

Sistemi PVO su tokom protekle noći uništili i presreli četiri drona iznad Kurske oblasti, tri iznad Belgorodske oblasti i četiri bespilotne letelice iznad Krima i Crnog mora, saopšteno je rusko Ministarstvo odbrane.

Lebedev: Ruske snage izvele seriju napada

Ruske snage izvele su seriju napada, između ostalog na aerodrom u Borispolju, na područja gde se nalaze sistemi PVO, kompleks sa vojnom tehnikom u Čerkaskoj oblasti i na Izmail, odakle su bili evakuisani strani oficiri, rekao je Sputnjiku koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

„U 03.20 rakete su pogodile aerodrom u gradu Borispolju. Prva eksplozija je bila snažna, ali niko nije javio da li je bilo detonacija. naredne eksplozije su se čule na skladištu nafte na aerodromu. U tom pravcu su krenula vozila hitne pomoći“, istakao je on.

Prema rečima Lebedeva, mikrookrug Knjažicki i Aeroportovski su blokirani. Prema njegovim informacijama, dan ranije u Borispolj je sleteo Il-76, udari bi mogli da imaju veze sa teretom koji je tamo dopremljen ovom letelicom.

Pored toga, u 03.20 i 03.30, prema podacima pokreta otpor, granatirane su lokacije sistema PVO i sistemima za elektronsko ratovanje, kao i skladišta raketa u Kijevskoj oblasti.

Još jedan napad izveden je u području železničke stanice u gradu Smela u Čerkaskoj oblasti Ukrajine – pogođen je železnički voz sa vojnom tehnikom. U luci Izmail u Odeskoj oblasti, prema rečima Lebedeva, nakon serije eksplozija, helikopterima su evakuisana tri strana oficira u pravcu Rumunije. Takođe, kako je istakao, pogođeno je i predgrađe Harkova, nakon čega je tamo nastala snažna eksplozija sa detonacijom.

oš četiri eksplozije su se čule u predgrađu Žitomira.

Dramatično na Krimu

Ruska vojska uništila je dva bespilotna plovila koja su se kretala u pravcu Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

BONUS VIDEO

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst