Odjednom svako hoće da ti da savet. Čak i ako ga nisi tražila. A možda ga nisi ni želela. Ljudi vide stomak, okrugli veliki stomak i prosto moraju da te posavetuju. I sve je u krajnostima, ili je najlepše ili je grozno, ili je početak ili kraj. Nema između. Ti si između. Ti koja slušaš sve te strahove, iskustva i proročanstva.

A teme su beskonačne – trudnoća, porođaj, dojenje, spavanje i vaspitavanje. Samo se što više kreći. Obavezno miruj. Radi sve analize i redovno na ultrazvuk, nikad ne znaš šta može da pođe po zlu. Ne treba ti bolnica, nemoj da uznemiravaš bebu, samo slušaj svoje telo. Kad krenu kontrakcije, bolovi su nepodnošljivi, jedino je porođaj gori od toga, obavezno epidural, zašto bi se mučila.

Ma šta će ti epidural, žena je stvorena za to, rađaš život. Dojenje je gore od porođaja, boli, umara i goji. Dojenje je najlepša stvar na svetu, otpuštaš oksitocin, puniš se energijom a još mršaviš. Uopšte nema spavanja, noćima, mesecima, godinama. (Ovo je jedina stvar oko koje su ljudi, čini se, saglasni.)

Spremi se da izgubiš svu slobodu i zaboravi na bilo kakvu zabavu. Zabava kreće tek kad dođe beba. Ništa nećeš moći da završiš jer ćeš po ceo dan dojiti, menjati pelene i uspavljivati bebu. Kad se porodiš, odjednom imaš vremena za sve jer naučiš mnogo bolje da koristiš slobodno vreme.

ČITAJTE U VELIKOM LETNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 25. JULA NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

UZ SVAKI PRIMERAK NOVOG BROJA NEDELJNIKA DOBIJATE MAGAZIN „ISTORIJA“ NA POKLON

Post Views: 51

Originalni tekst