I u poslepodnevnom delu sednice u Skupštini Srbije poslanici su nastavili da govore uglavnom o iskopavanju litijuma, kao i o tome ko je kriv za stanje u kojem se Srbija danas nalazi.

Poslanik Narodnog pokreta Srbija, Borislav Novaković, pitao je u skupštinskoj raspravi, zašto se, ako je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda istorijski važna, o njoj raspravlja objedinjeno sa izborom guvernera i povećanjem TV pretplate, sa još 57 tačaka.

„Sve ove tačke dnevnog reda uključujući deklaraciju služi da se sakrije enormno zaduženje i Rio Tinto“, rekao je Novaković i dodao da je politika Aleksandra Vučića „impotentna“.

Poručio da je Rio Tinto projekat oko kojeg treba da se objedini i politička i kritička javnost i nevladin sektor i da se nada da će Vučićevu politiku pobediti interes naroda.

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, rekao je da je Novaković potvrdio da se opozicija ne okuplja oko litijuma, već oko pokušaja da se promeni vlast, kao što se, samo tragičnijim povodom, dešavalo i prošle godine.

„Ovo plašenje građana je usmereno da se oni politički rehabilituju, pošto su izgubili sve izbore. Sada vas plaše da će neko da raskopa celu Srbiju. Neće biti ni ašova, ako nije sve u skladu sa ekološkim standardima koje traži EU, pa i više od toga“, rekao je Jovanov.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je da je Fijat počeo proizvodnju električnih automobila u Kragujevcu i da je to odlična vest za Srbiju, ali da nisu Boris Tadić i njegova vlada doveli FIAT u Kragujevac u dogovoru koji su radikali godinama napadali, Aleksandar Vučić ne bi imao čemu da prisustvuje, jer Fijata u Srbiji ne bi bilo.

Podsetio je na devedesete godine, kada se sadašnja i tadašnja vlast takođe skrivala iza patriotizma.

„Tada ste nas pozivali nas da se okupimo oko Slobodana Miloševića jer je on jedini garant opstanka Srbije. Ne znaju ovi mlađi – i tada su bili karavani autobusa, slike velikog vođe, govori, obećanja. I znamo kako je završilo. Danas nas pozivate da se okupimo oko Aleksandra Vučića i aboliramo ga za sve loše što je činio i još uvek čini srpskom narodu i građanima Srbije“, naveo je Đilas.

Dodao je da je vlast odbijala sve što opozicija predloži za sveopšte dobro.

„Umesto da ste pozvali Akademiju nauka, univerzitete, da sastave predlog deklaracije, da su se u definisanje teksta uključili Srpska pravoslavna crkva, predstavnici našeg naroda iz drugih zemalja, političke stranke kako vlasti tako i opozicije, vi ste pozvali Milorada Dodika, koga kao mečku vodate po vašarima i zarad političkih poena na brzinu sastavili Deklaraciju dve stranke, SNS i SNSD, i ponudili je kao svesrpsku“, rekao je Đilas.

Rekao je da predložena Deklaracija o nacionalnim interesima srpskog naroda, papir iza koga treba da se sakriju korupcija, kriminal, izdaja nacionalnih interesa Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke i da se sakrije odluka da se u Srbiji vadi litijum koji ne može da se vadi u Nemačkoj.

Ponovio je da građani Srbije neće litijum, ni u Jadru, ni u Valjevu, ni bilo gde drugde.

„Narodu dajete zastave i sabore, sebi pozicije i milijarde, strancima novac, teritoriju, bogatstva, zemlju“ zaključio je Đilas.

Post Views: 45

Originalni tekst