Hello Kitty se prvi put pojavila na dečijoj torbici za novčiće 1975. godine.

Sanrio, japanska kompanija koja je stvorila Hello Kitty, otkrila je za 50. godišnjicu ovog legendarnog lika da nije mačka.

„Ona je zapravo devojčica rođena i odrasla u predgrađu Londona“, rekla je direktorka razvoja Džil Koh i dodala da „ona ima mamu, tatu i sestru bliznakinju Mini, koja joj je takođe najbolja drugarica“.

Još je rekla da ona uživa u pečenju kolačića i sklapanju novih prijatelja.

„Hello Kitty teška je tri jabuke i visoka pet jabuka“, nastavila je ona, otkrivajući da popularan lik takođe kod kuće ima mačku ljubimca po imenu Charmmy Kitty.

Otkriće je izazvalo bezbroj emocija kod fanova, ali i zbunjenost.

Lik je kreiran od strane zaposlene u Sanrio kompaniji Juko Šimizu 1974. godine, a prvi put se pojavila na dečijoj torbici za novčiće 1975. godine.

U narednim decenijama, lik je postao omiljen, globalno poznat po svom sjajnom raspoloženju. I ne samo to, već je njena kreacija takođe donela  kompaniji više od 80 milijardi dolara do danas.

Šimizu je za BBC objasnila da je inspiracija za ovaj lik došla iz njenog detinjstva.

„Kada sam bila dete, dobila sam malo belo mače od oca kao rođendanski poklon.

Prema pisanju Los Angeles Times, istinu o Hello Kitty je otkrila naučnica Kristin R. Jano, koja je svoje studije posvetila ovom kulturnom fenomenu.

Dok sam radila retrospektivu Hello Kitty u Japansko-američkom nacionalnom muzeju u Los Anđelesu, poslala je svoje beleške Sanriu na odobrenje, i iako je kompanija bila zadovoljna radom antropologa, ispravili su jedan upečatljiv detalj: da je Hello Kitty u stvari bila devojka.

„To je jedna ispravka koju je Sanrio napravio – Hello Kitty nije mačka. Ona je lik iz crtanog filma. Ona je mala devojčica. Ona je prijatelj. Ali ona nije mačka. Nikada nije prikazana da stoji na četiri noge. Ona hoda na dve noge i sedi kao dvonožno stvorenje”.

Takođe je bila upoznata sa drugim malo poznatim činjenicama, uključujući činjenicu da je njeno puno ime Kitty White i da je takođe Škorpija koja obažava pitu od jabuka.

„Ona je večna učenica trećeg razreda“, dodala je Jano, prenosi Independent.

Post Views: 5

Originalni tekst