Betadanas 23:59

barak obamaFoto: EPA-EFE/ALEXANDER BELTES

Bivši američki predsednik Barak Obama pohvalio je večeras odluku aktuelnog šefa države Džozefa Bajdena da se povuče iz trke za reizbor, ali za njegovog naslednika nije podržao potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

Pošto se 81-godišnji Bajden večeras povukao iz trke i podržao kandidaturu Kamale Haris, Obama je izrazio uverenje da će lideri Demokratske stranke odabrati najboljeg protivkandidata republikancu Donaldu Trampu.

„Imam izrazito poverenje da će lideri naše stranke biti u stanju da stvore proces iz kojeg će izaći izvanredan kandidat“, naveo je Obama, koji je poslednjih nedelja u privatnim razgovorima bio skeptičan po pitanju Bajdenovih šansi da pobedi Trampa, a prenosi AP.

Kao jedan od potencijalnih predsedničkih kandidata demokrata, u javnosti je prethodnih meseci pominjana i Mišel Obama, nekadašnja prva dama SAD, u slučaju da se Bajden povuče iz trke.

Za razliku od Baraka Obame, više istaknutih predstavnika Demokratske stranke večeras je podržalo kandidaturu Kamale Haris, nakon što je to učinio Bajden, potpredsednik SAD za vreme Obaminog predsedničkog mandata (2009-2017).

Kandidaturu Kamale Haris podržali su i bivši predsednik SAD Bil Klinton i njegova supruga Hilari, šefica diplomatije u prvom Obaminom mandatu (2009-2013).

„Čast nam je da se pridružimo predsedniku (Bajdenu) u podršci potpredsednici Haris i učinićemo sve što možemo da je podržimo“, naveli su Bil i Hilari Klinton u zajedničkom saopštenju.

Da li će kandidat demokrata biti Kamala Haris ili neko drugi, biće poznato najkasnije na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, koja će biti održana od 19. do 22. avgusta u Čikagu.

Kamala Haris ima priliku da postane prva crnkinja i prva Amerikanka azijskog porekla koja će biti kandidatkinja neke od dve najveće stranke za predsednika SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.

– Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Originalni tekst