KADA će biti održana redovna sednica Doma naroda (DN) Parlamenta BiH pitanje je na koje trenutno niko ne može da odgovori.

БЕЗ СЕДНИЦЕ ДОМА НАРОДА БиХ ДО ДАЉЕГ?:Именовање кадра ПДП за делегата блокира рад Парламента БиХ

Dom naroda PBiH, Foto Parlament BiH

 Nezadovoljni su i Srbi i Bošnjaci. Naime, oduzimanje mandata Snježani Novaković Bursać (SNSD) od strane CIK BiH i dodeljivanje Nenadu Vukoviću (PDP), potez je koji SNSD neće prihvatiti i njihovi delegati neće dolaziti na redovne sednice, koje samim tim neće biti ni održane.

S druge strane, bošnjački delegati već mesecima blokiraju rad Doma naroda i ne žele da učestvuju sve dok je u proceduri Zakon o Ustavnom sudu BiH koji je predložio srpski delegat Želimir Nešković, a kojim se predlaže odlazak stranih sudija iz tog suda. Bošnjaci ne žele da dolaze na redovne sednice jer bi, tvrde, pomenuti zakon mogao biti usvojen, a što oni nikako ne žele.

Sednica DN PBiH koja je održana prošle nedelje bila je vanredna i verovatno poslednja do novih izbora 2026. godine ukoliko se ne razreši slučaj „Vuković“ i Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Predsednik RS i lider SNSD, Milorad Dodik, rekao je da Nenad Vuković, što se tiče SNSD, neće položiti zakletvu za delegata u Domu naroda. On je istakao da je „Vuković pristao da igra izdajničku ulogu i da to treba samo razumeti kao smanjivanje snage Srpske i srpskog naroda“.

– Dakle, nema ni jednog dokaza da je naša strana zloupotrebila bilo šta, ali je uporno branila našu poziciju u parlamentu. Pošto im je to smetalo, onda su smislili da izaberu delegata PDP dve godine nakon izbora – rekao je Dodik.

Nema povlačenja zakona

DELEGAT Želimir Nešković rekao je da neće povući iz procedure svoj predlog zakona o Ustavnom sudu BiH i da je njegov zadatak kao delegata da brani interese srpskog naroda i RS. Dodaje da se više puta pokazalo da su odluke Ustavnog suda BiH bile upravo protiv Srba i Srpske.

– Moje insistiranje na ovom zakonu je upravo takvo da želim da otvorimo razgovore na tu temu i nađemo zajedničko rešenje koje bi pokazalo da imamo sopstvene interese, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati – rekao je Nešković.

CIK BiH je, kako tvrdi Dodik, mimo svih zakonskih procedura, dve godine nakon legitimnih izbora, izvukla iz bubnja kandidatsku listu PDP na žrebanju za dodelu mandata iz reda srpskog naroda iz RS u DN PBiH.

– Sa političkog nivoa nećemo se pomiriti sa odlukom CIK, jer žele da omalovaže čitavu RS – rekao je Dodik.

Članovi Kluba Bošnjaka u DN PBiH poručuju da je Zakon o Ustavnom sudu BiH za njih neustavan i da neće prisustvovati sednicama dok se ne povuče.

– Znamo kakve opasnosti vrebaju ukoliko se usvoji predloženi akt. Radi se o zakonu kojim se vrši udar na ustavni poredak BiH. Tim zakonom se predviđa drugačija pozicija Ustavnog suda BiH, ukida se njegova ustavna autonomija, predviđaju se etničke kvote i etnički način odlučivanja – kaže šef Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst