NAJODLIKOVANIJI olimpijac, čuveni plivač Majkl Felps najbolji je sportista 21. veka u izboru ESPN. Amerikanac je u karijeri na najvažnijoj smotri prigrabio čak 28 odličja od čega 23 zlatna. Zanimljivo, na listi su se našla i dvojica naših asova, teniser Novak Đoković na 11. poziciji, dok je Nikola Jokić prema rang-listi na 28. mestu.

ЧУДАН ИЗБОР ЕСПН ЗА НАЈБОЉЕГ СПОРТИСТУ 21. ВЕКА: Нека имена су закинута

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kod najuspešnijeg čoveka u bazenu stoji kontroverza u koju je bio uključen Milorad Čavić. Do prvih šest zlata, Felps je stigao postavljajući nove olimpijske rekorde. Na istorijskoj prilici da se izjednači sa legendarnim Špicom, Felpsu je planove mogao da pokvari jedino naš as.

U trci na 100 metara leptir u velikom finalu je pobedio našeg asa, po mnogima nezasluženo. Finiš trke je bio uzbudljiv, ostavljajući utisak da je Milorad završio na prvom mestu. Međutim, semafor je pokazao da je Felpsovo isplivano vreme od 50,58 sekundi bilo brže od vremena našeg plivača za jedan stoti deo sekunde! Plivački tim Srbije je uložio zvaničan protest, zatraživši da se snimak dodatno pregleda. Takmičarska komisija Svetske plivačke federacije je samo potvrdila rezultat koji je objavila „Omega“, zvanični merač vremena na plivačkim takmičenjima u Pekingu, ujedno i jedan od sponzora Felpsa.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Međunarodna plivačka federacija i „Omega“ su kasnije potvrdili da je Čavić prvi dodirnuo taster, ali nedovoljnim intenzitetom.

Na kraju, na OI u Kini Felps je bio centralna ličnost, osvojivši osam zlatnih medalja. Time je srušio rekord svog sunarodnika Marka Špica, kome je pošlo za rukom da u Minhenu 1972. prigrabi sedam najsjajnijih odličja.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Milorad Čavić je osvojenim srebrom doneo Srbiji prvu olimpijsku medalju u njenoj istoriji, a Majkl Felps je osvojio još jednu zlatnu medalju u štafeti i tako oborio rekord Marka Špica. 

Poredak

1. M. Felps (plivanje)

2. S. Vilijams (tenis)

3. L. Mesi (fudbal)

4. L. Džejms (košarka)

5. T. Brejdi (am. fudbal)

6. R. Federer (tenis)

7. S. Bajls (gimnastika)

8. T. Vuds (golf)

9. J. Bolt (atletika)

10. K. Brajant (košarka)

11. N. Đoković (tenis)

………………..

28. N. Jokić (košarka)

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst