Tokom protesta radikalnih aktivista zbog spornih takozvanih „zamenskih cisterni“ koje treba da skladište milione kubnih metara vode izvučene iz podzemnih voda zimi, kako bi se leti navodnjavali usevi, u gradu La Rošel u Francuskoj, izbili su neredi, prenosi AFP.

U regionu je planirana izgradnja nekoliko desetina takvih cisterni. Njihove pristalice to postavljaju kao uslov za opstanak farmi suočenih sa sušama koje se ponavljaju, dok njihovi protivnici osuđuju „gomilanje“ vode od strane agroindustrije, koja odbija da modifikuje način proizvodnje.

Organizatori, uključujući ekoloske i antiglobalističke grupe, najavili su okupljanje u atmosferi „žurke i karnevala“, ali je prefektura departmana Šaranta, u strahu od nasilja, zabranila bilo kakvo okupljanje u gradu, veoma popularnom kod turista tokom ovog letnjeg perioda.

Jedna od dve kolone koje su krenule ka trgovačkoj luci, okrenula se i razbila se posle napada žandarma. Potom je počela jurnjava između demonstranata i policije, a poletele su kamenice i suzavci.

Jedan policajac je zadobio opekotine, a petorici demonstranata, koji su lakše povređeni, ukazana je pomoć. Nekoliko lokala je oštećeno ili opljačkano, autobuske stanice i reklamni panoi su uništeni, a jedan demonstrant je uhapšen.

Post Views: 19

Originalni tekst