RUSKA državna novinska agencija TASS podelila je intrigantan video u kome se ističe hrabrost letačke posade višenamenskog lovca Su-35 Flanker-E.

ПОСАДЕ СУ-35 СУ СПРЕМНЕ ЗА БИТКУ СА Ф-16: Кијев ћути о америчким ловцима (ВИДЕО)

Foto Rosoboronexport www.roe.ru

U poučnom intervjuu, pilot Aleksandar je samouvereno izjavio: „Naš tim je potpuno spreman da se suoči sa izazovom F-16. Dalje je objasnio da su pažljivo analizirali sposobnosti i ranjivosti F-16. Prema Aleksandru, Su-35S nadmašuje svog američkog kolegu naprednim karakteristikama, uključujući superioran radarski domet i raketne sposobnosti dugog dometa”.

Pored toga, Ministarstvo odbrane je naglasilo da posade ovih aviona održavaju stalnu patrolu nad Severozapadnim vojnim okrugom, budno čuvajući vazdušni prostor zemlje od potencijalnih pretnji, bez obzira na vremenske uslove.

Su-35 je izvanredan komad ruske avijacije — višenamenski hiper manevarski lovac generacije 4++ opremljen najsavremenijom kontrolom vektora potiska. Poznat u ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama kao Su-35S, ovaj avion može da koristi širok spektar sadašnjeg i budućeg preciznog oružja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Njegov primarni arsenal uključuje protivavionski top GŠ-30-1 kalibra 30 mm i mešavinu raketa vazduh-vazduh kratkog, srednjeg i dugog dometa. Pored toga, može lansirati protivbrodske rakete H-31, H-35U ili H-59M, zajedno sa raznovrsnom visokopreciznom i nenavođenom municijom.

Ranije ovog meseca, jedan ruski medij je obavio detaljan intervju sa ruskim borbenim pilotom. Uz čaj, novinar je pitao za novi strateški cilj. Počevši razgovor sa „Svi se plaše da se F-16 pojavljuju u Ukrajini“, samouvereno je odgovorio pilot. „Da, F-16 će se pojaviti“, rekao je, „ali to ga samo čini novom metom za nas.“ Dodao je: „Ne plašimo se; u stvari, čekamo da se pojavi.“

Novinar je, naizgled zatečen, upitao: „Jesi li ozbiljan? Šališ se?“ Pilot je odgovorio: „Apsolutno ozbiljno. Što da ne?“ Diskusija se zatim bavila mogućnostima ruskih lovaca u poređenju sa dolazećim F-16.

Ruski piloti su podelili svoje strategije za suprotstavljanje F-16 u borbi.

-Aerodinamičke karakteristike F-16 ostaju nepromenjene. To je i dalje avion sa jednim motorom i dobro smo svesni njegovih prednosti i slabosti, rekao je pilot Suhoja. -U bliskoj vazdušnoj borbi, mi ćemo ga usmeriti u scenarije u kojima držimo prednost, samouvereno je dodao ruski avijatičar.

Nedavno je Bela kuća izdala zajedničko saopštenje Danske, Holandije i Sjedinjenih Država, najavljujući planove za snabdevanje Ukrajini eskadrilama borbenih aviona F-16. Očekuje se da će ukrajinski piloti početi da koriste F-16 već ovog leta, a proces transfera je već u toku.

Očekuje se da će prvi F-16 namenjeni Ukrajini uskoro stići. Moguće je da su već stigli na odredište, iako se pojedinosti čuvaju u tajnosti kako bi se osigurao siguran prevoz.

Preliminarna očekivanja ukazuju da bi Ukrajina do kraja godine trebalo da dobije do 20 lovaca F-16, koji će stizati u različitim pošiljkama i u različito vreme. U narednim mesecima Ukrajina očekuje da će dobiti desetine F-16, a priča se da će ih biti na putu preko 100. Prva serija ovih F-16 će verovatno doći iz Holandije, pošto su za njih već izdali zvanični izvozni dokument.

Jedno od najnovijih ažuriranja u vezi sa isporukom F-16 Ukrajini uključuje Grčku. Izveštaji medija bliskih Atini sugerišu da je Grčka spremna da vrati Sjedinjenim Državama 32 zastarela borbena aviona F-16. Tamo će ove letelice biti podvrgnute nadogradnji kako bi ispunile zahteve ukrajinske vojske, nakon čega se očekuje da budu poslate u Ukrajinu.

Poslednjih nedelja vodila se intenzivna debata o potencijalnim bazama iz kojih će ovi lovci F-16 delovati. Tekući ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i aerodrome izazivaju značajnu zabrinutost u pogledu sposobnosti Ukrajine da održava adekvatnu infrastrukturu za ove letelice.

Zbog rastućih tenzija, stručnjaci spekulišu da bi vojni aerodromi u Rumuniji i Poljskoj mogli poslužiti kao lansirne tačke za ukrajinske F-16. I Poljska i Rumunija, zajedno sa Ukrajinom i SAD, odbacile su ove navode. Međutim, Kijev je nagovestio da bi ove zemlje mogle da „čuvaju“ ili popravljaju F-16 namenjene Ukrajini.

Nedavne glasine sugerišu da su četiri F-16 primećena iznad Odese nakon poletanja iz Rumunije pre samo nekoliko dana. Ove tvrdnje uglavnom dolaze iz ruskih izvora, uključujući njihove TV kanale.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Rumunije je odlučno demantovalo takve izveštaje, označavajući ih kao izmišljotine i propagandu bez osnova u stvarnosti.

Trenutno se u Ukrajini ćuti o F-16. Potencijalni ishodi direktne borbe između F-16 i Su-35 ostaju neizvesni. Ključno je zapamtiti da bez obzira na to koliko su ovi lovci dobro opremljeni, ili koje prednosti jedni mogu imati u odnosu na druge, krajnji uspeh u borbi u velikoj meri zavisi od veštine pilota.

(bulgarianmilitary.com/ Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO – TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst