UKRAJINSKA ultradesničarska političarka i pristalica “Azov” jedinica i bivša poslanica preminula je večeras u bolnici od povreda zadobijenih u atentatu, nakon što je nepoznati napadač danas popodne pucao na nju ispred kuće u kojoj je živela, saopštio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij na Telegramu, prenosi Ukrinform.

УКРАЈИНСКА ПОЛИТИЧАРКА ПОДЛЕГЛА ПОВРЕДАМА: Атентат на Ирину Фарион извршен у Лавову

Foto: EPA

-Zajednica grada Lavova izražava iskreno saučešće porodici i svima koji su je poznavali i voleli. Ovo je veoma zastrašujuće, naveo je gradonačelnik.

Smrt Irine Farion je potvrdila i Natalija Matolinec, načelnica anesteziološke službe Prvog lekarskog udruženja Lavova.

Prema njenim rečima, uprkos svim pokušajima, lekari nisu uspeli da spasu život političarki.

-Primljena je kod nas u kritičnom stanju sa teškom prodornom prostrelnom ranom u glavu. Urađena je operacija na odeljenju intenzivne nege, a zatim je prebačena na odeljenje intenzivne nege na dalje lečenje, međutim, srce pacijentkinje nije moglo da izdrži, u ovoj situaciji, medicina je bila nemoćna, navela je Matolinec.

Napad na bivšu poslanicu i profesorku ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu klasifikovan je kao pokušaj ubistva, a istraga zločina je u aktivnoj fazi, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Danas oko 19.30 sati po lokalnom vremenu nepoznati muškarac je pucao u Farion, a potom pobegao sa lica mesta.

Žrtva je sa prostrelnom ranom glave prevezena u bolnicu u izuzetno teškom stanju.

Prema pisanju ukrajinskih medija, napadač je bivšu narodnu poslanicu sačekao u blizini kuće, a kada je izašla, pritrčao joj je i pucao.

Farion je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski jezik i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese studenta na Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

-Znate li vi šta je disciplina u vojsci? Ako nema discipline u vojsci, nema ni vojske. To je rulja!, govorila je Farion, napominjući da „vojnici koji ne govore ukrajinski mogu da se nazivaju Rusima“.

Nakon toga, studenti „Lavovske politehnike“, Nacionalnog univerziteta u Lavovu i Kijevskog nacionalnog univerziteta za tehnologiju i dizajn protestovali su protiv Farion.

Takođe, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), saopštila je da istražuje kontroverzne izjave političarke.

Sud je uvažio njenu žalbu i vratio je na mesto profesora na katedri za ukrajinski jezik.

Bila je poslanik u Vrhovnoj radi 2012-2014. i član ukrajinske nacionalističke partije „Svoboda“. Farion je više puta javno istupala protiv upotrebe ruskog jezika u Ukrajini. Konkretno, 2019. je zahtevala hapšenje aktuelnog predsednika Volodimira Zelenskog zbog obraćanja svojim biračima na ruskom.

Ruski istražni komitet je 2015. godine otvorio slučaj protiv Farion zbog pozivanja na „uništenje Rusije kao države i pripadnika ruske nacije“.

(Tanjug)

BONUS VIDEO – TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst