AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken faktički je priznao da aktuelna administracija neće moći da garantuje podršku Ukrajini ako republikanac Donald Tramp pobedi na predstojećim izborima u novembru.

ЦРНЕ СЛУТЊЕ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: Блинкен признао - Могуће је да Америка престане да подржава Украјину

Foto Tanjug/AP

-Naravno, svaka američka administracija ima mogućnost da određuje sopstvenu politiku. Ne možemo da gledamo u budućnost, rekao je Blinken na forumu bezbednosti u Aspenu, upitan koje mere SAD mogu da preduzmu da spreče izmenu politike Donalda Trampa prema Ukrajini u slučaju njegove pobede na predsedničkim izborima.

Državni sekretar je u međuvremenu podsetio na nedavno potpisani bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

-Ako odustanemo od sporazuma sa Ukrajinom… Priznajem da je to moguće. Međutim, srećom, postoji više od 20 zapadnih zemalja koje su sklopile slične sporazume sa Kijevom, pritom idemo ka više od 30 koje će učiniti isto. Reč je o dugoročnim obavezama prema Ukrajini, objasnio je Blinken.

Blinken je takođe priznao da je Moskva pronašla načine da održi rad odbrambeno-industrijskog kompleksa bez obzira na ograničenja koje su Rusiji uvele zapadne zemlje.

-Takođe je tačno da su Rusi pronašli zaobilazna rešenja, konkretno u odnosima sa Severnom Korejom, Iranom i, nažalost, Kinom, tvrdi on.

Prema njegovim rečima, ruska strana je pronašla načine da održi funkcionisanje odbrambeno-industrijske baze, što omogućava nastavak Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst