NAGRADA „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu osim Svetozaru Cvetković biće dodeljena i posthumno Žarku Lauševiću, na otvaranju ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu.

ПАВЛЕ ВУИСИЋ ПОСТХУМНО ЖАРКУ ЛАУШЕВИЋУ: Изабрани добитници награда предстојећих Филмских сусрета у Нишу

Foto: D. Alihodžić

 59. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma biće održan od 24. do 30. avgusta, a u takmičarskom programu učestvovaće 12 ostvarenja.

Da je Svetozar Cvetković ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije još u maju, a sada organizatori navode da će ovu nagradu dobiti i posthumno i Laušević, koji je preminuo krajem 2023. godine.

Žarko Laušević je bio jedan od miljenika niške publike, a na Filmskim susretima je osvojio dva Gran-prija i „Cara Konstantina“.

Kada je reč o programu ovogodišnjih Filmskih susreta, iz NKC saopštavaju da je selekciona komisija odabrala 12 filmskih ostvarenja za glavni takmičarski program.

Program će otvoriti prve večeri, 24. avgusta, drama „Za danas toliko“ u režiji Marka Đorđevića, u kojoj glavne uloge tumače Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević i Goran Bogdan, kao i „Nedelja“,biografski film o Džeju Ramadanovskom koga tumači Husein Alijević.

Drugog dana festivala na programu će biti film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“, kao i „Poslednji strelac“ reditelja Darka Nikolića, u kojem glume Nenad Jezdić i Miloš Timotijević.

Srpska premijera filma „Megdan: između vode i vatre“, u kojoj uloge tumače Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić zakazana je za 26. avgust, kada će biti i niška premijera ostvarenja „78 dana“.

„Heroji Halijarda“ u režiji Radoša Bajića na programu su 27. avgusta, nakon čega će biti prikazana porodična komedija Koste Đorđevića „Sunce mamino“.

Pete festivalske večeri na programu će biti ostvarenja „Ruski konzuli“, „Živi i zdravi“, dok će poslednje večeri biti prikazani filmovi „Jorgovani“ i „Radnička klasa ide u pakao“.

Poslednje festivalske večeri biće dodeljene nagrade i biti održana projekcija gostujućih filmova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst