U napuštenom bioskopu u selu Temska na podnožju Stare planine, sinoć je obeleženo otvaranje četvrtog izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog dokumentarnog filma „Bistre reke“.

Prema rečima Umetničke direktorke festivala redovne profesorke FDU Narcise Darijević: “Ove godine pristiglo više od 1300 filmova iz celog sveta! Tročlana selekciona komisija je pažljivo pogledala sve pristigle prijave i odabrala 37 filmova za ovogodišnju takmičarsku selekciju: 16 u kategoriji studentskih dokumentarnih i 21 film u kategoriji profesionalaca. Filmovi, osim iz Srbije, dolaze iz Crne Gore, Slovenije, Rusije, Japana,Turske, sa Madagaskara, Kolumbije, Austrije, Portugala, Gruzije, Irana…. Bogatsvo našeg festivala su raznovrsni i jedinstveni filmovi. Hrabri i originalni, duhoviti i tužni. Neka već osvedočena remek dela, koja su osvojila publiku širom sveta, sada dolaze i kod nas, u Temsku, u naš jedinstveni i neponovljivi bioskop”.

Žiri festivala čine međunarodno priznati autori među kojima su Mario Kokotović, filmski autor i profesor sa Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu; Flora Pesenti, autorka dokumentarnih filmova iz Italije; i Ivana Todorović, filmska rediteljka sa aktivnim stvaralačkim prisustvom u Srbiji i Americi. Studentski žiri čine Ružica Ristivojević, studentkinja sa Katedre za kameru na FDU; Petar Lakić, student filmske režije na istom fakultetu; i Ljubica Petković, audio-vizuelna umetnica sa Katedre za snimanje i obradu zvuka.

Festival „Bistre reke“ će pružiti učesnicima i posetiocima širok spektar dokumentarnih umetničkih izraza posvećenih izazovima zaštite prirode i održivog razvoja u najširem smislu. Posebno je zanimljivo da u saradnji sa zajednicom Temske, festival ugošćava preko 50 profesionalaca i studenata iz zemlje i sveta. O značaju mesta i ekološkoj dimenziji festivala njegov direktor, dr Saša Sailović kaže:  “Fakultet dramskih umetnosti je pokrenuo projekat  Zeleni FDU koji donosi brojne novine u obrazovanje ali i u procedure po kojima se danas odvija umetničko stvaralaštvo, posebno u oblasti filma. Ovim korakom dodatno je osnažen naš napor da „Bistre reke“ učinimo ekološkim festivalom koji nije vezan za Temsku samo zbog njene lepote već i zbog stalnog podsećanja na potrebu da sačuvamo prirodno blago Srbije jer smo za njega mi odgovorni.

Uigrani tim koji, pored studenata, profesora i saradnika FDU čine stanovnici Temske, te kolege iz Doma kulture Pirot, Narodnog pozorište Pirot, rokovodstvo grada Pirota i Ministarstvo kulture Republike Srbije, od prošle godine podržali su i „Zastava film“ i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Program festivala zainteresovana publika može pratiti na linku

Post Views: 31

Originalni tekst