Posle neuspešnog atentata, Tramp ima šansu da koriguje svoju retoriku i politiku, kao što je to uradio Ronald Regan, nakon atentata koji je preživeo 1981. godine, ili da posle prolaznog šoka i tajm-auta, nastavi po starom. Tramp je ušao u drugu dimenziju svoje političke karijere u kojoj njegova uloga žrtve zasenjuje sve njegove laži, uvrede, klevete, bahatosti, vulgarnosti, licemernosti.

Ako se distancira od ekstremista, udalji od sektaških organizacija poput „QAnon“, ako definitivno odustane od realizacije ciljeva iz manifesta „Project 2025“ o autoritarnom zaokretu, Tramp bi osvojio dobar deo neodlučnih i nezavisnih glasača, pogotovo u tzv. klackalica državama u kojima se odlučuje ishod izbora. U tom scenariju demokrate, bez obzira na to ko bi bio njihov kandidat, ne bi imali šanse da spreče povratak Trampa u Belu kuću.

Međutim, pitanje je koliko će izdržati republikanski kandidat za Belu kuću da glumi zaokret ka centru, umerenosti i želji da pacifikuje Ameriku, smanji politički jaz, kojem je u dobroj meri doprineo, i ujedini zemlju. Čitavu svoju poslovnu i političku karijeru Tramp je gradio na maksimama svog gurua iz mladosti advokata Roja Kona: „Sa poslovnim partnerima, ženama i u sudnicama, nikada u defanzivi, uvek u napadu“. Takva filozofija donela je Trampu puno uspeha, ali nije poštovanje i ugled. Ta okolnost, odnosno činjenica da je bio izopšten iz visokog društva, pomogla je Trampu da izgleda ubedljivo predstavljajući sebe kao antisistemskog i antielitnog političara.

Polarizacija biračkog tela u Americi dostigla je takve razmere da atentat na Trampa nije drastično promenio odnos snaga i povećao je minimalno Trampovu prednost u odnosu na Bajdena. Ipak, budući da se partija igra u sedam država (Pensilvanija, Viskonsin, Mičigen, Arizona, Nevada, Severna Karolina i Džordžija) gde će o pobedniku odlučivati par desetina hiljada ili čak nekoliko hiljada glasova, Trampu je dovoljno da atentat promeni stav republikanaca koji su nameravali da ne izađu na izbore jer ih ne predstavlja a za demokrate ne mogu da glasaju.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. JULA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 653

Nedeljnik 653

Post Views: 132

Originalni tekst