Insitucije, kompanije i preduzeća širom sveta, isključene su sa mreže nakon velikog kolapsa IT mreža. U Velikoj Britaniji, ordinacije lekara opšte prakse ne mogu da pristupe kartonima pacijenata ili da zakažu preglede.

Sky News nije radio nekoliko sati, ali je nastavio sa emitovanjem, dok je najveća britanska železnička kompanija upozorila putnike da očekuju prekid saobraćaja zbog „široko rasprostranjenih IT problema“.

Širom sveta, banke, supermarketi i druge velike institucije prijavile su kompjuterske probleme koji ometaju njihove usluge. Pojedine avio-kompanije su najavile kašnjenja, dok su druge obustavile letove i spustile avione, prenosi Gardijan.

Na šta je uticao prekid rada Windowsa?

Kompanije, uključujući banke, telekomunikacione firme, TV i radio stanice i supermarkete širom sveta, prijavile su probleme u vezi sa IT vezama. Avio-kompanije su takođe pogođene, a letovi američkih avio-kompanija, uključujući American Airlines, Delta i United Airlines, su okončani, a avioni prizemljeni. Aerodromi u Nemačkoj i Španiji takođe su izveštavali o problemima.

Automatski skeneri za ukrcavanje na aerodromu u Edinburgu su isključeni, rekao je sagovornik novinske agencije Rojters. Na aerodromu se ručno pregledaju karte za ukrcavanje, rekli su.

Amsterdamski aerodrom Schiphol je upozorio svoje putnike da trenutno postoji kvar na globalnom sistemu.

Berlinski aerodrom Brandenburg saopštio je da će „zbog tehničke greške doći do kašnjenja u prijavi“.

Linija hitne pomoći 911 u američkoj državi Aljaska je prekinuta, saopštila je državna vojna služba. „Zbog prekida mreže širom zemlje, mnogi centri za hitne pozive i generalno pozivni centri širom Aljaske nisu ispravni.“

Železnice Velike Britanije imaju probleme sa konekcijom.

Londonska berza je među pogođenima. Kako su iz berze naveli „novinska služba RNS-a trenutno ima globalni tehnički problem, koji sprečava objavljivanje vesti na vvv.londonstockekchange.com. Tehnički timovi rade na obnavljanju usluge. Ostale usluge u celoj grupi, uključujući Londonsku berzu, nastavljaju da rade normalno“.

Sistem za zakazivanje NHS-a, koji koriste lekari u Engleskoj, takođe je van mreže, napisali su medicinski zvaničnici na X-u.

Pogođeni su i TV i radio emiteri. Dejvid Rodes, izvršni urednik Sky News Groupe, napisao je na X-u: „Sky News nije mogao da emituje TV program uživo jutros, a sada se gledaocima izvinjavamo zbog prekida. Veliki deo naših vesti je još uvek dostupan na mreži, a mi naporno radimo na obnavljanju svih usluga“.

Turske aviokompanije, KLM, Eurovings, Sviss International Air Lines i Vizz Air saopštile su da se suočavaju sa tehničkim izazovima, sa dužim vremenom prijavljivanja i nekim letovima odloženim ili otkazanim.

koje zemlje su pogođene?

Problemi su prijavljeni širom sveta, u zemljama kao što su Indija, SAD, Evropa, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland.

Koliko je raširen IT prekid?

Uzrok kvara se još uvek istražuje, ali izgleda pogađa Windows računare širom sveta. Firma za IT bezbednost CrowdStrike objavila je snimljenu telefonsku poruku u kojoj se navodi da je upoznata sa izveštajima o kvarovima na Microsoftovom operativnom sistemu Windows u vezi sa njegovim Falcon senzorom.

CrowdStrike je kompanija za sajber bezbednost, a Falcon senzor je softver dizajniran da zaštiti kompjuterske sisteme od sajber-napada.

Ranije jutros, kompanija je upozorila korisnike da Windows sistema da „postoji greška u vezi sa Falcon senzorom“ i dodala da njeni inženjerski timovi rade na rešavanju problema.

„Hvala što ste kontaktirali podršku CrowdStrike-a. Upoznati smo sa izveštajima o kvaru na Windows računarima.“

Predsednik CrowdStrike-a, Džordž Kurc, rekao je da je problem izazvan „defektom koji je pronađen u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove“.

„Mac i Linuk hostovi nisu pogođeni. Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad. Problem je identifikovan, izolovan i radi se na njegovom popravljanju“, napisao je Kurc na X-u.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da prati situaciju i da nije upoznato sa tim da je bilo kakav neprijateljski akter umešan.

Majkrosoft: Isključite uređaj, pa uključite, isključite…. i tako 15 puta

Majkrosoft je

„Možda će biti potrebno nekoliko ponovnih pokretanja (prijavljeno je čak 15), ali sveukupne povratne informacije su da su ponovno pokretanje delotvoran korak za rešavanje problema u ovoj fazi“, naveli su.

Takođe je predložio brisanje određene datoteke – isto rešenje koje su neki zaposleni u Kraudstrajku davali na društvenim medijima.

predložio rešenje na svojoj veb stranici – i to rešenje sa kojim će mnogi kancelarijski radnici biti upoznati: „Da li ste pokušali da isključite i ponovo uključite uređaj?“

To je ono što Microsoft kaže da je funkcionisalo za neke korisnike računara, prenosi N1.

Post Views: 74

Originalni tekst