Predstavnici Srbije i EU danas su u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju  o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Taj dokument su potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Predsednik Vučić rekao je da je ovakav projekat važan za Evropu, kao i da predstavlja „skok u budućnost za Srbiju“. Naglasio je da se projekat neće kriti od javnosti, da „iskopavanja litijuma neće biti bez pune zaštite ljudskih života i životne sredine“ kao i da će čitav projekat pratiti eksperti iz Nemačke i EU.

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da je ovakav projekat – iskopavanje litijuma, „važan za mobilnost u budućnosti, kao što je nafta bila do sada“.

„Ovaj projekat (za iskopavanje jadarita) stvara nove potencijale lanca proizvodnje, radna mesta ne samo kada je reč o rudarstvu nego i u drugim koracima prerade“, rekao je Šolc, dodajući da je to prekretnica za budućnost.

Šta je detaljno napisano u Memorandumu pročitajte ovde.

Deo nemačke javnosti i određeni nemački mediji nisu bili zadovoljni Šolcovom odlukom da se sastane sa predsednikom Srbije. Njegova odluka bila iznenađujuća, a delu domaće javnosti takođe se ovaj susret nije dopao.

Vladeta Janković je za Danas rekao da je jedina svrha posete Šolca da se na papir stavi i zapečati ono što je davno usmeno obećano, a to, prevedeno na svakom razumljiv jezik, za početak znači eksploataciju litijuma u Jadru, a zatim svakako i drugih mineralnih sirovina, koje bi trebalo da budu zaloga prosperiteta za naše potomstvo.

Iako obe strane koje su prisustvovale potpisivanju sporazuma vide ovaj projekat kao svetlu budućnost Srbije, domaća javnost i određeni politički akteri se s time ne slažu.

Direktor kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović poručio je danas nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da „ostavi litijum i demokratiju srpskom narodu“, a da uzme predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stabilokratiju.

Dok je poslanik i predesednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović izjavio da potpisivanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, znači „smrtnu kaznu“ za Gornje Nedeljice i plan da se deo stanovništva u okolini Loznice raseli zbog rudnika litijuma.

Post Views: 96

Originalni tekst