Poslanik i predesednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović izjavio je danas da potpisivanje Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, znači „smrtnu kaznu“ za Gornje Nedeljice i plan da se deo stanovništva u okolini Loznice raseli zbog rudnika litijuma.

On je agenciji Beta, u neposrednoj blizini Palate Srbije na Novom Beogradu, gde treba da počne Samit o kritičnim sirovinama, tokom kog će biti potpisan Memorandum, rekao je da sve što se bude dešavalo u vezi sa projektom „Jadar“, koji se odnosi na iskopavanje litijuma u okolini Loznice, „lomiti na terenu“, kao što je bio slučaj sa pokušajem gradnje mini hidroelektrana na Staroj planini.

Jovanović je upitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića šta radi dok narod od njega očekuje zaštitu, navodeći da se u dokumentu projekta „Jadar“ traži relokacija stanovništva iz okoline Loznice.

Jovanović je kazao i da da će narod i Ekološki ustanak braniti Gorne Nedeljice. Istakao je da Ekološki ustanak sprema „vojnu taktiku“ za odbranu Gornjih Nedeljica, ali nije želeo da iznosi detalje.

Iako je konferencija za novinare Ekološkog ustanka bila najavljana ispred Palate Srbija, pripadnici antiterorističke jedinice nisu dozvolili da se priđe zgradi, pa je ona održana u neposrednoj blizini palate.

Na pitanje zbog čega mu je zabranjeno da bude ispred Palate Srbije, Jovanović je kazao da je to zato što je proglašen „ekološkim teroristom“, kao i zato što se predsednik Srbije „plaši istine pa se zatvorio gore sa (nemačkim kancelarom Olafom) Šolcom da potpisuje smrtnu kaznu za Gornje Nedeljice“.

Post Views: 7

Originalni tekst