Padaće rekordi u Parizu tokom predstojećih Olimpijskih igara (26. juli – 11. avgust), ali moraće to da se radi pošteno, ukoliko je uopšte i postojao neko od takmičara ko bi pomislio da bi to mogao da uradi drugačije.

ОДБРОЈАВАЊЕ - ЈОШ 8 ДАНА ДО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Истина у осушеној капи крви

Foto A. Stanković

Nad regularnošću će brinuti nezavisna Međunarodna agencija za testiranje (ITA). U svakom trenutku neki od 10.500 atleta koji učestvuju u 329 disciplina na pariskim OI mogu da očekuju da će biti podvrgnuti doping kontroli. U program provere uključeno je čak hiljadu osoba.

Kontrole će biti vršene na borilištima, ali i van njih, u Olimpijskom selu, na treninzima, u restoranu… Faktor iznenađenja će biti sveprisutan. Planira se da bude izvedeno čak 6.000 testova. Primera radi, u Tokiju je 2021. godine provereno 30 odsto učesnika. Ovaj broj, kažu u andidoping agenciji, može da evoluira, shodno potrebama, rizicima i sumnjama.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Zanimljivo je da će se prilikom odabira sportista koji će biti kontrolisani voditi računa i o tome gde su najveći rizici, i među učesnicima, shodno željenim rezultatima, ali i po zemljama i geografskom poreklu, tamo gde su sumnje veće na osnovu dosadašnjeg iskustva, ili po disciplinama koje zahtevaju veće napore, kao što su atletika ili dizanje tegova u odnosu, na primer, one koje zahtevaju „samo“ preciznost, poput streljaštva. Naravno, nasumične provere mogu da „zakače“ bilo koga.

Radiće se tradicionalne kontrole urina ili krvi, ali će biti primenjena i nova metoda na osnovu osušene kapi krvi koja će se uzimati mini-iglom iz prsta ili ramena takmičara. Ukoliko preliminarni rezultati to budu zahtevali, laboratorija može da izvrši i genetske testove da bi otkrila određene oblike dobro skrivanog dopingovanja.  

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Rezultati će se saopštavati brzo, da se, kako se ističe, ne bi eventualno kasnilo sa dodeljivanjem medalja. Prikupljeni podaci čuvaće se deset godina, zlu ne trebalo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst