Nemački kancelar Olaf Šolc, na iznenađenja mnogih, putuje u Beograd. Njegova odluka za ovim putovanjem izgledala je hirovito i neobično. Nemačka javnost bila dosta inenađena kada je nemački kancelar najavio da će se sastati sa predsednikom Vučićem.

Iznenađenje je pre svega zbog tako nagle odluke i toga što nije ispraćena uobičajena, formalna procedura.

Tako kratkoročna najavljivanja međunarodnih putovanja kancelara Nemačke veoma su neuobičajena, putovanja i aktivnosti za sledeću sedmicu obično se najavljuju na redovnim vladinim konferencijama za novinare petkom, uoči sedmice kada se putuje, piše DW.

U saopštenju se navodi da će Šolc sa Vučićem razgovarati o „bilateralnim odnosima“, ali i o pitanjima vezanim za „evropsku i međunarodnu politiku“. Što je takođe iznenađujuće, s obizrom na to da su odnosi Beograda i Berlina dosta zahladnili još od rezolucije UN o Srebrenici, na kojoj je najviše insistirala Nemačka, i večitim pitanjem normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Nemački kancelar učestvovaće na „Samitu o kritičnim sirovinama“, a cilj njegovog dolaska je potpisivanje sporazuma između Evropske unije i Srbije o uvozu minerala, uključujući i litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju Unije.

Nemačka javnost je po pitanju ovog putovanja bila veoma podeljena. S jedne strane bilo je oduševljenja, a sa druge nemački mediji su pisali da kancelar putuje „Putinovom i Orbanovom prijatelju“.

Izvestilac poslaničke grupe demohrišćana (CDU/CSU) za Srbiju Tilman Kuban, koji je nedavno i boravio u Beogradu, podržao je ovu inicijativu. On je kao predstavnik parlamentarne opozicije doduše kritikovao kancelara Šolca, jer je, kaže, „predugo ignorisao zemlje Zapadnog Balkana“, ali je, dodaje, dobro da sada opet preuzima inicijativu „u interesu nemačke privrede“.

„Srbija ovim projektom pokazuje da probleme u Evropi želi da rešava, a ne da ih stvara“, dodao je Kuban.

Član parlamentarnog odbora za evropska pitanja Liberalno-demokratske stranke (FDP) Tomas Haker manje je zadovoljan ovakvom odlukom nemačkog kancelara.

„Pažljivo ćemo pratiti planirani put kancelara Šolca u Srbiju. Predsednik Vučić se u prošlosti više puta predstavljao kao partner gospodina Orbana i gospodina Putina, čime je ugrozio održivo približavanje Evropskoj uniji“, rekao je Haker.

Vlada Srbije usvojila je juče uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ koji realizuje kompanija Rio Tinto.

Nakon masovnih protesta u Srbiji Vlada je 2022. godine usvojila uredbu o stopiranju projekta Jadar, koju je Ustavni sud Srbije pre nekoliko dana proglasio neustavnom.

Projekat Rio Tinta u dolini Jadar navodno je vredan 2,4 milijarde dolara.

Ekološki aktivisti, stručnjaci i opozicija upozoravaju na razorne posledice po životnu sredinu ukoliko projekat bude realizovan u Srbiji i najavili su ponovo protestne akcije.

Post Views: 19

Originalni tekst