KOMPANIJA „Novosti“ 25. jula organizuje konferenciju posvećenu korišćenju energije sunca, vetra i vode, koji postaju sve značajniji segment energetskog miksa za dobijanje struje. Prošle godine je u svetu prvi put iz obnovljivih izvora energije (OIE) proizvedeno više od 30 odsto struje.

МЕГАВАТИ ЗА ЧИСТИЈУ ЖИВОТНУ СРЕДИНУ: Новости 25. јула организују Форум 02. зелена енергетика - за одрживију будућност

Foto: Novosti

Srbija je na početku zelene tranzicije, ali ima ambiciozne ciljeve. Naša zemlja planira da do 2030. godine proizvodi do 45 odsto električne energije iz OIE.

Na panelu „Forum 02. Zelena energetika – za održiviju budućnost“, koji će se održati u Botaničkoj bašti, predstavnici struke, privrede i državnih institucija razmeniće iskustva, predstaviti dostignuća i pružiti odgovore na brojna pitanja u oblasti upotrebe OIE. Kompanija „Novosti“ organizuje ovu diskusiju u cilju jačanja svesti javnosti o značaju održivog razvoja, odgovornom odnosu prema prirodnim resursima i racionalizaciji potrošnje energije, povećanju udela proizvodnje električne energije iz OIE, kao i značaju realizacije projekata OIE radi postizanja karbonske neutralnosti. Namera naše kompanije je da doprinese iznalaženju najboljih rešenja, i za građane i za industriju, u sprovođenju energetske tranzicije i unapređenju zaštite životne sredine.

Pre dve godine Srbija je imala oko 20 megavata iz solarnih elektrana, a do kraja ove godine imaćemo više od 150 megavata, što je povećanje od oko 7,5 puta za samo 24 meseca. Jedan deo dolazi i od kupaca-proizvođača električne energije, tzv. prozjumera. Na krovovima mnogih kuća i kompanija instalirani su solarni paneli koji vlasnicima omogućavaju proizvodnju jeftinije „zelene“ struje za sopstvene potrebe. Takođe, započeto je postavljanje solarnih panela i na ustanovama od javnog značaja. Osim o solarnoj, panelisti će govoriti i o ostalim obnovljivim izvorima energije, njenoj ulozi u borbi protiv klimatskih promena, ali i o izazovima kada je u pitanju njena integracija u elektroenergetski sistem, kao i subvencijama države u ovoj oblasti. Zelena tranzicija podrazumeva prelazak na električna vozila, a ako se ima u vidu i dalji razvoj digitalizacije, kao i rast privrede, jasno je da će u narednim godinama potrošnja struje sve više da raste. Kako obezbediti stabilno snabdevanje i izgraditi čistiju životnu sredinu, jedno je od ključnih pitanja.

Biće reči i o uticaju energetske tranzicije na otvaranje novih radnih mesta i unapređenje ekonomskog razvoja, jer sektor obnovljivih izvora energije zahteva nova znanja i veštine. Panelisti će govoriti i o unapređenoj zakonskoj regulativi, strategiji i planovima države u ovoj oblasti, a biće predstavljeni i primeri dobre prakse.

Panelisti

Učesnici panel-diskusije „Forum 02. Zelena energetika – za održiviju budućnost“ su Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine; Milan Macura, posebni savetnik ministarke rudarstva i energetike; Ivan Dmitriev, direktor Funkcije za HSE kompanije NIS. Uvodnu analizu daće profesor Mašinskog fakulteta prof. dr Miloš Banjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst