S. D.danas 17:03

Misterizoni dronovi na nebu iznad Nemačke, pretpostavlja se ko ih je poslao 1Foto: EPA-EFE/JENS BUETTNER / POOL

Duboko u šumama ruralne Nemačke, ukrajinski regruti nisu bezbedni od radoznalih sočiva potencijalnih neprijateljskih dronova, piše Politico.

Na tajnoj lokaciji izvan nemačke prestonice, stotine ukrajinskih vojnika prolaze šestonedeljni brzi kurs koji pokriva osnove rovovskog rata i borbe u gradovima.

Dok treniraju, neidentifikovane bespilotne letelice redovno zuje iznad krošnji drveća.

Nemačka vojska – koja sumnja u to ko šalje bespilotne letelice – ima odgovor: umesto da intervenišu, Ukrajincima je rečeno da u svoju obuku ugrade potencijalno neprijateljske bespilotne letelice kao pripremu za linije fronta u istočnoj Ukrajini gde će se suočiti ruskim dronovima koji pokušavaju da ih ubiju.

„Pretpostavljamo da se bar nekim od ovih bespilotnih letelica upravlja sa neprijateljskim namerama“, rekao je potpukovnik Roland Besker dok je hodao kroz gusto šumovito područje za obuku.

Dok je nebo bilo čisto od bespilotnih letelica na dan posete novinara Politico, ukrajinske trupe su nastavile da gledaju nagore dok su jurile ka improvizovanim rovovima pod kakofonijom lažne mitraljeske vatre i granata.

Ometanje dronova nije lako.

„Tehnički je nemoguće blokirati sve frekvencije koje se mogu koristiti za upravljanje bespilotnim letelicama“, rekao je Besker.

Primena tehnologije ometanja geo-ograđivanja bi takođe onemogućila radio-uređaje koji se koriste za komunikaciju širom oblasti za obuku, a sofisticirani špijuni će uvek naći put do tako velikog područja.

„Uporedite to sa tenkovskim oklopom“, rekao je Besker. „Uvek će postojati neka vrsta municije koja može da probije čak i najbolji oklop“.

Iako Besker ne može biti siguran da su bespilotne letelice vezane za Rusiju, postoji jasna sumnja da je to deo napora Moskve da destabilizuje i demorališe zapadne saveznike koji podržavaju Kijev.

Celodnevne vežbe u šumi po svim vremenskim prilikama deo su Misije vojne pomoći EU za podršku Ukrajini (EUMAM Ukrajina), koja je uspostavljena 2022. godine sa ciljem da se do kraja godine 2024. obuči 60.000 ukrajinskih vojnika uz pomoć instruktora iz 24 zemlje.

Ova bivša istočnonemačka vojna kasarna je jedan od dva glavna centra koja se koriste. Drugi je u Poljskoj.

Neprijateljsko nebo

Dronovi nisu ništa novo za Ukrajince.

Jeftine bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu koje mogu da nose kamere i nekoliko kilograma eksploziva postale su glavna karakteristika rata – koje su obe strane koristile za posmatranje bojnog polja, direktnu artiljerijsku i raketnu vatru i lov na tenkove, kamione i pojedinačno vojnike.

Ne postoji način da se oponašaju uslovi pravog rata u istočnoj Nemačkoj, rekao je 30-godišnji ukrajinski vođa voda koristeći pozivni znak Krug – ili tankard – dok je gledao kako njegovi ljudi treniraju kako da zauzmu i brane rov.

Regrutima je rečeno da razvijaju stalnu svest o nebu iznad. „To treba da bude kao disanje“, rekao je jedan od trenera Bundesvera.

Mogući špijunski dronovi dodaju malo realizma vežbi obuke.

„Način na koji se nosimo sa problemom je da integrišemo neprijateljske bespilotne letelice u obuku govoreći vojnicima da stalno čuvaju stražu“, rekao je Besker.

Ukrajinski vojnici u Nemačkoj su uzrasta 40-ih i 50-ih godina. Ukrajinski zakon o mobilizaciji, koji je nedavno izmenjen tako da regrutuje ljude od 25 godina – manje u odnosu na 27 ranije – znači da ukrajinski vojnici imaju tendenciju da budu stariji.

U udobnosti kasarne za rekreaciju, nemačka pukovnica Nils Janeke rekao je da ovo nije evropski rat za koji je očekivao da će se pripremati.

„Moram da priznam da sam pomalo ratnik hladnog rata“, rekla je Janeke, koja je odgovorna za nadgledanje lokacije iz baze negde drugde u regionu Brandenburga.

Obuka ukrajinskih vojnika je dvosmerna stvar.

Dok Ukrajinci preuzimaju znanje od međunarodnih trenera, Bundesver takođe smišlja kako rat koji besni 2.000 kilometara istočno treba da transformiše sopstveni pristup borbi. Na primer, vojska sada obezbeđuje da njeni vojnici budu pravilno kamuflirani i da ostanu razdvojeni na terenu kako bi izbegli da budu primamljiva meta za dronove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst