Trinaestu godinu zaredom, humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ organizuje letovanje na moru za 42 dece sa Kosova i Metohije. Zahvaljujući humanitarcu Arno Gujonu, do sada više od 600 dece iz enklava imalo je priliku da deo letnjeg raspusta provede na moru.

Ove godine, dečaci i devojčice iz mesta: Izvor, Novo Brdo, Prekovce, Štrpce, Lepina, Skulanevo, Batuse, Brezovica i Gračanica, borave u Tivtu gde su stigla autobusom. Deci iz enklava je ovo prvi put u životu da vide more i otkriju čari kupanja.

Foto: Marko Petrović

„Ima mnogo dece u svetu koja nikad nisu bila na moru, pa čak i iz Francuske, ali deci iz srpskih enklava koja žive izolovano tokom cele godine, more znači slobodu. Oni nemaju nažalost mogućnost da se često druže sa drugom decom iz drugih enklava. Ovom, sada već tradicionalnom akcijom, želimo da deca osete šta je to sloboda i da se druže međusobno, upoznajući nove drugare i drugarice na lepom i opuštajućem mestu daleko od posebno teške svakodnevice. Zato je letovanje na moru za njih zaista poseban događaj“ – kaže Arno Gujon osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” i direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Foto: Marko Petrović

O deci na letovanju brine stručni tim vaspitača, profesora likovne umetnosti i fizičkog vaspitanja. Prvog dana ih dele u timove, i organizuju im „Olimpijadu“ tokom koje se takmiče u sportskim i vodenim aktivnostima, umetnosti i sl.

„Mi ne možemo da im promenimo život, ali možemo da im omogućimo uspomene koje će pamtiti ceo život“- zaključuje Gujon.

Mališani sa Kosova i Metohije će boraviti na moru sedam dana. Imaće priliku da krstare po Bokokotorskom zalivu i obiđu znamenita mesta na primorju Crne Gore.

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa raško-prizrenskom Eparhijom koja je izabrala mališane po socijalnim kriterijumima.

Post Views: 30

Originalni tekst