Maltežanka Roberta Mecola (EPP) ponovo je danas izabrana za predsednicu Evropskog parlamenta (EP), na otvaranju prve plenarne sednice u Strazburu posle junskih izbora.

Obraćajući se poslanicima, Mecola je istakla da je Evropskoj uniji (EU) potreban snažan parlament, ističući značaj parlamentarne diplomatije za dalje proširenje Unije.

Mecola je reizabrana na mandat od dve i po godine sa 562 glasa podrške, dok je njena protivkandidatkinju Špankinja Irena Montero (radikalna levica) dobila 61 glas.

„Potreban nam je snažan Parlament u jakoj Uniji. Da održava pritisak da garantuje naše pravo na inicijativu, da poboljšamo naša ovlašćenja kontrole i istrage, da ispravimo institucionalne neravnoteže“, rekla je Mecola.

Ona je apelovala da „ljudima treba vratiti entuzijazam i veru u evropski projekat“, za evropski prostor koji će biti sigurniji i egalitaran.

„Evropa je i dalje odgovor. Živela Evropa!“, poručila je ona.

Mecola je rekla da će „parlamentarna diplomatija biti od suštinskog značaja dok branimo multilateralizam i pripremamo se za proširenje EU“.

Ona je govorila i o Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, i „svima na Zapadnom Balkanu kojima je predugo bio uskraćen napredak“.

„Moramo biti spremni da pružimo ruku Evrope dok svako od njih sledi svoj put u pristupu zasnovanom na zaslugama i poštujući neophodne kriterijume“, rekla je Mecola.

„Moramo biti spremni da se suočimo sa novim svetom i novom realnošću. Zajedno, bićemo spremni“, poručila je predsednica EP.

Mecola je od januara 2022. bila na čelu EP. Predsednik EP se bira na period od dve i po godine, tajnim glasanjem, a potrebno je da dobije apsolutnu većinu glasova. Prvog dana zasedanja bira se i 14 potpredsednika, takođe tajnim glasanjem.

Poslanici novog, 10. saziva Evropskog parlamenta, na konstitutivnoj sednici EP koja traje od danas do 19. jula, treba da glasaju i o izboru Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije u drugom mandatu.

Post Views: 20

Originalni tekst