Ljudi su glavni krivac za ekstremne i sve češće talase vreline jer su poslednjih 150 godina konstantno dodavali ugljen-dioksid u atmosferu koji tu ostaje zauvek i menja klimu, rekao je klimatolog s beogradskog Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević.

Đurđević je za subotički portal Magločistač rekao da se klima u svetu promenila u poslednjih 50-60 godina.

„I pre je bilo perioda visokih temperatura, ali je broj toplotnih talasa bio manji od jedan godišnje, imali smo nekoliko godina bez toplotnih talasa ili jedan u nekoliko godina, dok poslednjih godina imamo i do četiri toplotna talasa tokom leta koji traju duže nego ranije“, rekao je Đurđević.

Naveo je da se više nikada neće ponoviti prijatna leta kakva su bila 1970-ih i 1980-ih godina.

On je rekao da se taj proces, iako nepovratan, može zaustaviti ukoliko počne globalna primena Pariskog sporazuma o klimi koji zahteva da se do 2050. godine obustavi dodavanje ugljen-dioksida u atmosferu i sagorevanje nafta, uglja i prirodnog gasa. Cilj je da se globalno zagrevanje zaustavi na ispod dva stepena u odnosu na predindustrisko doba od pre dva veka.

„Postoji kapacitet da se na toj granici ispod dva stepena prilagodimo i promenimo naše živote tako da trpimo manje posledica zbog ovakvih situacija. Ako to ne poštujemo, prilagođavanje će biti jako zahtevno i skupo za našu državu, što će uticati na život ljudi, poljoprivredu, ekonomiju, i na sve drugo“, kazao je on.

Zato bi i budžet Srbije trebalo da predviđa izdatke za prilagođavanje klimatskim promenama, rekao je

Đurđević i naveo da je Vlada Srbije u decembru 2023. godine donela „Program prilagođavanja na klimatske promene“, ali se postavlja pitanje njegove primene.

Post Views: 14

Originalni tekst