Nakon pokušaja atentata na bivšeg predsednika Amerike, Doanlda Trampa, američka tajna služba našla se u centru javnosti, zbog neuspeha da spreči ovakav napada.

Veliki deo kritika je bio usmeren na direktorku agencije Kimberli Čitl. Ona je na ovoj funkciji još od 2022. godine, kada je Džo Bajden imanova za tu poziciju, tom prilikom trenutni predsednik Amerike rekao je da ima „potpuno poverenj“ u Kimberli Čitl.

Pre imenovanja koje je došlo kao kruna njene profesionalne karijere, radila je kao viši direktor za globalnu bezbednost u kompaniji Pepsiko, gde je bila odgovorna za usmeravanje i implementaciju bezbednosnih protokola za objekte kompanije u Severnoj Americi.

Pre Pepsika radila je 27 godina u američkoj tajnoj službi (bila je i nadzornik za zaštitu tadašnjeg potpredsednika Bajdena, kada su po prvi put i sarađivali), poslednji put kao pomoćnica direktora Kancelarije za operacije zaštite.

Ona je samo jedna od dve žene koje su ikada bile direktore američke tajne službe.

U jednom intervjuu za Security Magazine iz 2022. godine, Čitl je govorila o tome kako je biti žena u Tajnoj službi.

„To je vekiko dostignuće, doći do te pozicije u oblasti u kojoj dominiraju muškarci“, rekla je Čitl. „Držim na svom stolu fotografiju prvih pet žena ikada koje su položile zakletvu službi, i to me konstantno podseća da su te žene stvorile meni priliku .“

Čitl je diplomirala na Univerzitetu Istočni Ilinois 1992. godine sa diplomom iz sociologije,  i pre nego što je završila školu aplicirala je za posao agenta Tajne službe.

Od pucnjave u subotu, brojni republikanski poslanici su pozvali Kimberli Čitl da odgovori na pitanja o tome kako tajna služba njije uspela da spreči napad. Potom su republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz i Elon Musk učinili korak dalje i pozvali je da podnese ostavku. Nekoliko kritika bilo je usmereno i ka tome što je žena na tako visokoj poziciji, prenosi ABC News.

Očekuje se da će sledećeg ponedeljka Čitl svedočiti pred Odborom za nadzor Predstavničkog doma predvođenom Republikanskom strankom o pokušaju atentata. U izjavi kojom je najavljeno saslušanje, predsedavajući Džejms Komer je rekao da „Amerikanci traže odgovore“ od direktorke američke tajne službe.

„Tajna služba Sjedinjenih Država obavlja svoje zadatke bez greške, ali je u subotu zakazala. Zahvalni smo hrabrim agentima Tajne službe koji su brzo delovali da zaštite predsednika Trampa nakon pucnjave i svima koji su nastojali da pomognu, ali ostaju pitanja o tome kako je krov u blizini predsednika Trampa ostavljen nesigurnim“, rekao je Komer.

U saopštenju koje je Čitl objavila u ponedeljak navodi se da tajna služba radi na tome da sagleda čitavu situaciju, uoči grešku i propust koji se dogodio u subotu.

„Tajna služba ima ogromnu odgovornost da zaštiti sadašnje i bivše lidere naše demokratije“, rekla je ona. „To je odgovornost koju shvatam neverovatno ozbiljno i posvećen sam ispunjavanju te misije.

Post Views: 29

Originalni tekst