Poslanici novog, 10. saziva Evropskog parlamenta sastaju se danas u Strazburu na konstitutivnoj sednici tokom koje treba da izaberu predsednika i potpredsednike, a potom i da glasaju o izboru Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije u drugom mandatu.

Konstitutivna sednica EP traje od 16. do 19. jula.

Evroposlanici danas treba ponovo da izaberu Maltežanku Robertu Mecolu (EPP) za predsednicu EP, kao i potpredsednike parlamenta. Mecola je od januara 2022. bila na čelu EP.

Predsednik Evropskog parlamenta se bira na period od dve i po godine,  tajnim glasanjem, a potrebno je da dobije apsolutnu većinu glasova.

Ako ne dobije dovoljno glasova u prvom krugu, mogu da budu održana još dva kruga glasanja, a ukoliko ni nakon trećeg kruga nema pobednika, dva kandidata sa najviše glasova ulaze u četvrti krug, u kojem se o pobedniku odlučuje prostom većinom.

Prvog dana zasedanja bira se i 14 potpredsednika, takođe tajnim glasanjem.

Poslanici koji u prvom krugu ostvare apsolutnu većinu glasova proglašavaju se izabranima po redosledu dobijenih glasova. Ako posle prvog kruga ostane praznih mesta, održava se drugi krug, a nakon toga i treći za koji je dovoljna relativna većina.

Drugog dana zasedanja, 17. jula u Evropskom parlamentu će se odlučivati o izboru pet „kvestora“, koji su nadležni za administrativna i finansijska pitanja koja direktno utiču na poslanike.

Takođe, poslanici EP  treba da odluče o broju i sastavu odbora i pododbora.

Glasanje o izboru Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije u drugom mandatu predviđeno je za 18. jul, a da bi bila izabrana treba da dobije najmanje 361 glas od ukupno 720 poslanika.
Glasaje je tajno.

Ako dobije podršku u EP, Fon der Lajen bi početkom septembra trebalo da objavi raspodelu resora u Komisiji, a na kraju svi komesari (uključujući predsednika i visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku) treba da dobiju saglasnost Evropskog parlamenta.

Post Views: 32

Originalni tekst