Komšić: Dodik je talac svojih reči i postupaka, neće mu biti dopušteno da spreči imenovanje stranih sudija Ustavnog suda BiH

Komšić: Dodik je talac svojih reči i postupaka, neće mu biti dopušteno da spreči imenovanje stranih sudija Ustavnog suda BiH Objavljeno: 19.02.2020 Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku neće biti dopušteno da onemogući imenovanje stranih sudija u Ustavni sud BiH. Članovi Predsedništva BiH Foto: http://www.predsjednistvobih.ba/ "Dodik pokušava da se kroz procedure potpuno onemogući imenovanje stranih sudija od strane predsednika Evropskog suda. To mu neće biti dopušteno", rekao je Komšić novinarima u Sarajevu. On je podsetio da strane sudije u Ustavnom sudu BiH imenuje Evropski sud, a da Dodik pokušava da "kroz procedure, koje će on da intepretira, da potpuno onemogući imenovanje stranih sudija". Posle sednice Predsedništva BiH, Komšić je rekao da je Dodik glasao po svim tačkama dnevnog reda, a usvojena je samo jedna i to ona kojom je odbijen zahtev za pomilovanje dve osobe. Ambasador SAD: Očekujemo puno pošto..

Savet za implementaciju mira u BiH: Podržavamo Ustavni sud, entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje

Savet za implementaciju mira u BiH: Podržavamo Ustavni sud, entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje Objavljeno: 19.02.2020 Savet za implementaciju mira u BiH (PIC) je danas ponovio bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, te istakao da entiteti nemaju pravo na otcepljenje. Rusija se nije pridružila toj zajedničkoj izjavi, navodi se saopštenju. Kancelarija visokog predstavnika u BiH / Foto: ohr.int „Odluke Suda su konačne i obavezujuće, a nadležni organi su obavezni da ih provode”, piše u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a. U tekstu je naglašeno da je Ustavni sud temelj ustavnog okvira BiH, kao i osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH. „Upravni odbor PIC-a ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze”, navodi se u saopštenju. Savet za implementaciju mira u BIH je ukazao da su „neprihvatljivi b..

Savet za štampu: Nastavlja se stalan trend povećanog kršenja novinarskog kodeksa

Savet za štampu: Nastavlja se stalan trend povećanog kršenja novinarskog kodeksa Objavljeno: 19.02.2020 U drugoj polovini prošle godine zabeleženo je 5.057 slučajeva kršenja novinarskog kodeksa, rečeno je danas na predstavljanju monitoringa Saveta za štampu. Kako su naveli predstavnici Saveta, u Srbiji je stalan trend povećanog kršenja novinarskog kodeksa. Savet za štampu / Foto: UNS/Presscentar Na predstavljanju rezultata monitoringa u periodu od jula do decembra 2019. godine navedeno je da je broj obraćanja Komisiji za žalbe Saveta za štampu upadljivo manji od broja prekršaja, jer oni koji imaju razloga se žale ne veruju da će biti efekta. „Prvi na toj neslavnoj tabeli je list Alo“, rekao je novinar Petar Jeremić, navodeći da slede Kurir, Srpski telegraf, Informer, Blic, Večernje novosti, dok je taj broj „zanemarljiv“ kod Politike i dnevnog lista Danas. Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza navela je da se redovno i najviše krši pretpostavka nevinosti, te se..

Ministarstvo: Prihod od igara na sreću izdvaja se za ranjive grupe

Foto: Profimedia Ministarstvo finansija saopštilo je da će predlog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama. “U predlogu Zakona o igrama na sreću, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biće uvršten član po kojem se 40 odsto prihoda od igara na sreću uplaćuje za finansiranje Crvenog krsta, organizacija osoba sa invaliditetom i drugih udruženja čiji je cilj unapređenje socijalno-ekonomskog i društvenog položaja osoba sa invaliditetom i drugih lica u stanju socijalne potrebe, ustanova socijalne zaštite, sporta i omladine, lokalne samouprave i lečenja retkih bolesti”, naveli su iz Ministarstva za B92. Iz ministarstva su kazali da udruženja ni bez pomenutog člana Zakona ni na koji način ne bi bila uskraćena ni za jedan jedini dinar, već da bi podjednaka sredstva dobijala direktno iz budžeta Srbije. Ipak, kako navodi ministarstvo za B92, nakon razgovora sa predstavnicima udruženja, koji su izrazili želju da ..

Carinici zaplenili 16.000 ženskih torbi u vrednosti 8.000 dolara

Foto: Profimedia Carinici na graničnom prelazu Šid zaplenili su 16.000 ženskih torbi, saopšteno je danas. Torbe su zaplenjene u kamionu koji je iz Rijeke uvozio kinesku robu u Beograd. Vrednost robe se procenjuje na oko 8.000 dolara. Protiv uvoznika je pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a do njegovog okončanja sporna roba će biti zadržana.

“Optužbe nisu tačne, to je najvažnije…”: Mančester siti ulaže žalbu zbog izbacivanja iz evropkskih takmičenja

Foto: Profimedia Fudbalski klub Mančester siti uložiće žalbu na odluku UEFA o izbacivanju iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fer-pleja. “Najvažnija stvar je da optužbe nisu tačne. One jednostavno nisu tačne. Navijači mogu da budu uvereni u to. Takođe, učinićemo sve da to i dokažemo”, izjavio je izvršni direktor kluba Feran Sorijano. Siti je izbačen iz evropskih takmičenja na dve sezone i kažnjen je sa 30 miliona evra. Konačnu odluku o kazni doneće Sud za sportsku arbitražu u Lozani. “Mi smo profitabilan klub, nemamo dugove, naši računi su proveravani više puta, od strane svih mogućih organa. Sve je kristalno čisto”, kazao je Sorijano. (Beta)

Osnovana još jedna stranka u Srbiji i zove se Samostalna srpska stranka

Foto: Printscreen TV Prva Nova politička stranka u Srbiji, Samostalna srpska stranka, formirana je ujedinjenjem Pokreta za razvoj Srbije, političkog pokreta Samostalni DSS i Nacionalno-demokratskog političkog saveta, saopštio je danas predsednik te stranke Andreja Mladenović. Za potpredsednika stranke izabran je nekadašnji predsednik Pokreta za razvoj Srbije Mile Dragić. U saopštenju se navodi da će ta stranka baštiniti političke tradicije “duge više od jednog veka” kroz svoje prethodnike: Samostalnu radikalnu stranku, Demokratsku stranku Srbije i Pokret za razvoj Srbije. “Osnovna programska načela Samostalne srpske stranke baziraju se na borbi za samostalnu i suverenu državu Srbiju, na Ustavu kao garantu očuvanja države, na snažnoj porodici kao stubu društva, na ekonomskom razvoju države kao garantu njene političke i vojne neutralnosti, na unapređenju sistema obrazovanja i brizi o mladima, na socijalnoj pravdi, na očuvanju nacionalnog identiteta i kulturnom preporodu kao i na briz..

Obaveštajni puč veka: Kako je JNA slala sve svoje tajne u CIA i NSA – Čitajte u Nedeljniku

Profimedia Bila je 1989. godina kada je u Upravu za elektroniku i veze Jugoslovenske narodne armije (JNA) stigao uređaj sa nazivom koji apsolutno ništa ne znači: “HC-5205”. Ali, taj uređaj, uopšte nije bio beznačajan. Naprotiv. Bio je to jedan od prvih elektronskih uređaja za šifrovanje poruka, osmišljen i napravljen u vojno neutralnoj Švajcarskoj, specijalno za potrebe JNA. Samo, u JNA tada nisu znali da će svaka poruka poslata preko ovog uređaja završiti direktno, u realnom vremenu u sedištu američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). I da će CIA i nemački BND na tome dobro zarađivati. Bio je to u stvari uređaj koji je preteča današnjih aplikacija kao što su Viber, Whats Up, Telegram ili Signal koji uz pomoć enkripcijskog ključa omogućavaju bezbednu komunikaciju koju nije moguće presresti (ili ipak mogu). Taj uređaj za šifrovanje nije smeo da padne u ruke neprijatelju, jer ne postoji tako bitna stvar za vojsku kao što je sigurna komunikacija. Poznato je to još od Drugog svet..

(FOTO) ŽENA UVELA KONJA U AVION! Putnici ostali ŠOKIRANI!

Ronika, žena koja je povela svog konja u avanturu, objavila je fotografije koje prikazuju da je poni Fred sve vreme mirno stajao pored nje. Dresirana životinja je zadivila putnike svojim dobrim ponašanjem, a mnogi su prišli da zabeleže ovu neobičnu situaciju u avionu. Vlasnica ponija je ispričala za medije da je ovo njihovo prvo zajedničko putovanje i da je ponosna kako je Fred podneo let. (VIDEO) OVAJ MEDVED OBOŽAVA KLIZANJE! Pogledajte šta RADI na ledu! PEKINEZER - Lavovsko srce u MALOM TELU! - Fred je definicija savršene životinje. S obzirom da živi u mojoj kući znala sam da će se lepo ponašati na letu. Obučavala sam ga puno kako bi se prilagodio ljudima iz okruženja i odbacio svoje prirodne instikte. Jako je vezan za mene i uradio bi bilo šta kada bih ga pitala - ispričala je Ronika, te dodala "da su ga svi zavoleli - piloti, kopiloti, stjuardese, obezbeđenje na aerodromu, kao i putnici". Za razliku od životinja koje su registrovane kao emotivna podrška ove putnice, ovaj pon..

RTS DONEO ODLUKU! Nakon skandala sa numerom za BEOVIZIJU koja poziva na NASILJE NAD ŽENAMA, čelnici saopštili – evo da li će i dalje...

Pesma "Svadba velika", koju izvode Bora Dugić i Balkubano i sa kojom se takmiče na ovogodišnjoj Beoviziji, izazvala je pravi skandal budući da se Autonomni ženski centar oglasio saopštenjem u kome navodi da pomenuta numera poziva na nasilje nad ženama (tekst pročitajte OVDE). Sada se ovim povodom oglasio i RTS. SKANDAL NA BEOVIZIJI! Dobro poslušajte reči ove pesme - svi se pitaju kako je ovo prošlo?! - Pesma "Svadba velika", koju izvode Bora Dugić i Balkubano, ostaće u takmičenju ovogodišnje Beovizije. Shvatajući ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje, RTS je u razgovoru i dogovoru sa autorima doneo odluku da će tekst pesme "Svadba velika" biti promenjen. Autori teksta, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera. RTS želi da jasno stavi do znanja da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama - poručuju sa RTS-a. Printscreen Jedan od autor..

OVO OTKRIĆE MENJA SVE! Naučnik pronašao način da “savije” vreme i OTPUTUJE U PROŠLOST!

Profesor fizike sa Univerziteta u Konektikatu tvrdi da je napisao teorijsku jednačinu koja će moći da omogući putovanje kroz vreme piše britanski Express. Jednačina se zasniva na opštoj teoriji relativnosti Alberta Ajnštajna koja navodi da je brzina svetlosti, koja iznosi zapanjujućih 299,792,458 metara u sekundi, konstantna u čitavom Univerzumu. Ova brzina ostaje ista čak i ako se posmatrač kreće u odnosu na nju. Teoretski, to u osnovi znači i da se naša percepcija vremena može promeniti kroz fenomen poznat kao "dilatacija vremena". Vremenska dilatacija je razlika u vremenu kada se meri na dva sata. (VIDEO) NEOBJAŠNJIVO! Otvorio vremenski portal u dnevnoj sobi i PROŠAO KROZ CRNU RUPU?! Zamislite da je jedan od takvih satova postavljen na svemirski brod koji putuje brzinom svetlosti ili približno tome, a drugi je ostao na Zemlji. Kada svemirski brod dostigne brzinu svetlosti, vreme je relativno odvojeno u odnosu na sat na Zemlji i u svemirskom brodu. Kako je brzina svetlosti kon..

Kraj za golišave selfije: Ovaj telefon blokira neprikladan sadržaj

Japanska kompanija napravila je telefon koji će da spreči korisnike da fotografišu golo telo. Reč je o kompanji Tone Mobile, a njihov najnoviji telefon opremljen je veštačkom inteligencijom koja zna kada pokušavate da snimite "seksi selfi". Ako veštačka inteligencija registruje golo telo, neće biti moguće napraviti fotografiju. Umesto toga, dobićete upozorenje koje glasi "Fotografije nisu snimljene zbog neprikladnog sadržaja“ Cilj ovakvog sistema zaštite nije sprečavanje odraslih da šalju jedni drugima fotografije neprikladnog sadržaja, piše Metro. Tone Mobile hoće da zaštiti decu od pokušaja iznude, jer se dešava da deca budu prevarena kako bi poslala gole fotografije, a zatim ucenjivana. Roditelji mogu da podese aplikaciju tako da im stigne upozorenje, ali i "zamućene" fotografije ukoliko njihovo dete pokuša da slika svoje golo telo. Cena ovog telefona u Japanu je oko 180 evra. B92.net

DA LI VAS NERVIRA ŠTO JE KESICA ČIPSA UVEK POLUPRAZNA? Otkrivamo vam zbog čega je to tako!

Ipak, postoji dobar razlog za to. U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja. Naime, put kesice čipsa od fabrike do trgovine može biti prilično nezgodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa verovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas. Ali to nije sve. Ako ste mislili da je vrećica puna vazduha- nije. Zapravo, napunjena je azotom. Proizvođači čipsa pune kesice ovim gasom kako bi čips ostao svež. Ako bi vrećicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Rajders Didžest. ŽENA IZVADILA DVE KESE ČIPSA U PREVOZU I POČELA DA JEDE Ono što je potom uradila PUTNICI SU GLEDALI OTVORENIH USTA Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže da se produži njegov rok trajanja, već mu poboljšava ukus. U pitanju je prirodan gas i potpuno je siguran. Pratite nas na društvenim mrežama ..

LOPOV HTEO DA OPLJAČKA PENZIONERA (77) na bankomatu, usledio obrt KAKVOM SE NIKO NIJE NADAO

Kako se vidi na snimku, deda je prišao bankomatu, kada se kod njega stvorio lopov koji je tražio da mu da novac. Međutim, hrabri dekica se nije dao zbuniti nego je zauzeo bokserski stav i sa nekoliko udaraca oterao lopova. Lokalna policija navela je da je osumnjičeni pobegao praznih ruku sa lica mesta, kao i da se pljačka odigrala oko 6 sati ujutru. - Lopov je od muškarca starog 77 godina tražio njegovu bankovnu karticu i novac. On se hrabno suprostavio, tako da lopov nije uspeo da uzme ništa. Muškarac je pokazao izuzetnu hrabrost - naveli su iz policije. Pratite nas na društvenim mrežama PROČITAJTE JOŠ 14:26 Društvo ŠOKANTAN SNIMAK IZ CENTRA BEOGRADA! Pretukao devojku usred dana i niko ne reaguje! (VIDEO) Informer.rs | Ponedeljak, 17. 02. 2020. 09:16 Zanimljivosti (VIDEO) ZA MANJE OD MINUT UKRALI "MERCEDES" OD 47.000 EVRA! Snimak koji je ZABEZEKNUO SVE Informer/Dejli mejl | Utorak, 18. 02. 2020. 12:34 Zanimljivosti (VIDEO) ISPLIVAO SNIMAK IZ RESTORANA BRZE HR..

Najnovije vesti

Komšić: Dodik je talac svojih reči i postupaka, neće mu biti dopušteno da spreči imenovanje stranih sudija Ustavnog suda BiH

Komšić: Dodik je talac svojih reči i postupaka, neće mu biti dopušteno da spreči imenovanje stranih sudija Ustavnog suda BiH Objavljeno: 19.02.2020 Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku neće biti dopušteno da onemogući imenovanje stranih sudija u Ustavni sud BiH. Članovi Predsedništva BiH Foto: http://www.predsjednistvobih.ba/ "Dodik pokušava da se kroz procedure potpuno onemogući imenovanje stranih sudija od strane predsednika Evropskog suda. To mu neće biti dopušteno", rekao je Komšić novinarima u Sarajevu. On je podsetio da strane sudije u Ustavnom sudu BiH imenuje Evropski sud, a da Dodik pokušava da "kroz procedure, koje će on da intepretira, da potpuno onemogući imenovanje stranih sudija". Posle sednice Predsedništva BiH, Komšić je rekao da je Dodik glasao po svim tačkama dnevnog reda, a usvojena je samo jedna i to ona kojom je odbijen zahtev za pomilovanje dve osobe. Ambasador SAD: Očekujemo puno pošto..

(FOTO) ŽENA UVELA KONJA U AVION! Putnici ostali ŠOKIRANI!

Ronika, žena koja je povela svog konja u avanturu, objavila je fotografije koje prikazuju da je poni Fred sve vreme mirno stajao pored nje. Dresirana životinja je zadivila putnike svojim dobrim ponašanjem, a mnogi su prišli da zabeleže ovu neobičnu situaciju u avionu. Vlasnica ponija je ispričala za medije da je ovo njihovo prvo zajedničko putovanje i da je ponosna kako je Fred podneo let. (VIDEO) OVAJ MEDVED OBOŽAVA KLIZANJE! Pogledajte šta RADI na ledu! PEKINEZER - Lavovsko srce u MALOM TELU! - Fred je definicija savršene životinje. S obzirom da živi u mojoj kući znala sam da će se lepo ponašati na letu. Obučavala sam ga puno kako bi se prilagodio ljudima iz okruženja i odbacio svoje prirodne instikte. Jako je vezan za mene i uradio bi bilo šta kada bih ga pitala - ispričala je Ronika, te dodala "da su ga svi zavoleli - piloti, kopiloti, stjuardese, obezbeđenje na aerodromu, kao i putnici". Za razliku od životinja koje su registrovane kao emotivna podrška ove putnice, ovaj pon..

Savet za implementaciju mira u BiH: Podržavamo Ustavni sud, entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje

Savet za implementaciju mira u BiH: Podržavamo Ustavni sud, entiteti nemaju pravo na samoopredeljenje Objavljeno: 19.02.2020 Savet za implementaciju mira u BiH (PIC) je danas ponovio bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija, te istakao da entiteti nemaju pravo na otcepljenje. Rusija se nije pridružila toj zajedničkoj izjavi, navodi se saopštenju. Kancelarija visokog predstavnika u BiH / Foto: ohr.int „Odluke Suda su konačne i obavezujuće, a nadležni organi su obavezni da ih provode”, piše u zajedničkoj izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a. U tekstu je naglašeno da je Ustavni sud temelj ustavnog okvira BiH, kao i osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH. „Upravni odbor PIC-a ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze”, navodi se u saopštenju. Savet za implementaciju mira u BIH je ukazao da su „neprihvatljivi b..