Vesti na ovom Portalu preuzete su automatski.

Šarčević: Mala matura će biti poludigitalna

Šarčević: Mala matura će biti poludigitalna Objavljeno: 26.05.2020 Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da su uvedene novine i da će mala matura za učenike osnovnih škola biti poludigitalna. Proba male mature je, kako kaže, služila samo za proveru i nju je uradilo 66.000 đaka. Foto: Srđan Ilić / Mladen Šarčević "Mala matura će imati pretfazu, učenici su imali testove zatvorenog tipa da bi moglo lakše da se obavi onlajn, zadaci otvorenog tipa imaju za cilj da primenjuju znanja. Uradiće još jednu probu time što će 1. juna doći u školu, dati knjižicu, da pečatiraju sliku, nose dva testa kući – maternji i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine i nemaju šta da se brinu", rekao je Šarčević. On je podsetio da se 17. 18. i 19. juna rade pravi testovi od 9 do 11 sati. Kako navodi, oni su odštampani i bezbedni, a štamparija je u Zavodu za kvalitet. "Inspektor donosi test ..

Beogradski centar za ljudska prava: Ustavni sud obezvredio ulogu parlamenta u odlučivanju o proglašenju vanrednog stanja

Beogradski centar za ljudska prava: Ustavni sud obezvredio ulogu parlamenta u odlučivanju o proglašenju vanrednog stanja Objavljeno: 26.05.2020 Beogradski centar za ljudska prava ocenio je da je Ustavni sud Srbije odbacivanjem inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja obezvredio ulogu Narodne skupštine u postupku proglašenja vanrednog stanja. Beogradski centar za ljudska prava Prema Ustavu Srbije, parlament ima centralnu ulogu za vreme vanrednog stanja - Skupština proglašava vanredno stanje i određuje mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava i sloboda, podseća se u saopštenju. Skupština koja je raspuštena, kako se navodi, vrši tekuće i neodložne poslove određene zakonom, a u slučaju proglašenja vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost koja traje do okončanja tog stanja, da se posle proglašenja vanrednog stanja Skupština sastaje bez poziva. Ustav, podsećaju, propisuje da u slučaju kad odluku o prog..

Upozorava na vozove sa mnogo putnika: Nemačke železnice imaju novu aplikaciju

Nemačka železnica radi na aplikaciji koja bi, zbog korona virusa, upozoravala korisnike na vozove koji imaju mnogo putnika. Prema pisanju magazina "Špigel", aplikacija železnice i internet sajt železnice su izmenjeni tako da korisnicima pokazuju vozove koji su popunjeni 50 odsto ili preko toga. Time se daje mogućnost putnicima da koriste manje popunjene vozove. Planirano je i da, ako vozovi budu i dalje prepuni na određenim linijama, u slučaju većeg broja putnika bude obustavljena mogućnost rezervacije.

Netfliks gasi račune neaktivne godinu dana

Popularna američka striming platforma Netfliks promenila je svoju politiku što se tiče korisničkih računa za koje se proceni da su duže vremena neaktivni, ali navodi da se radi o vrlo malom broju korisnika. Promena se odnosi na korisnike koji Netfliks nisu upotrebljavali godinu dana, odnosno nisu ništa pogledali iz ponude platforme, ili korisnike koji su prestali da prate sadržaj Netfliksa pre više od dve godine. Takvim korisnicima iz Netfliksa će stići poruka elektronskom poštom ili notifikacija unutar Netfliks aplikacije koja će ih pitati žele li da zadrže svoju pretplatu na Netfliks, a ukoliko ne bude pozitivnog odgovora, uslediće automatska deaktivacija pretplate na platformu, prenosi seebiz. Reaktivacija takvog računa u narednih 10 meseci nakon automatske deaktivacije vraća stari profil i sve postavke povezane s njim. Iz Netfliksa ističu da je u ovom slucaju reč o vrlo malom broju korisnika, manje od 0,5 posto ukupnog broja korisnika.

Vučić na drugom onlajn skupu: Pokazali smo šta možemo, ali i da znamo da slušamo kritike

Vučić na drugom onlajn skupu: Pokazali smo šta možemo, ali i da znamo da slušamo kritike Objavljeno: 25.05.2020 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na drugom onlajn skupu liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" da je vlast Srpske napredne stranke (SNS) u prethodnom periodu pokazala šta zna i šta može da uradi, a uz to i zna da sluša kritike. Drugi onlajn miting Srpske napredne stranke / Foto: vucic.rs "Mi smo u prethodnom periodu, što mislim da je od presudnog značaja za napredak Srbije, pokazali šta je to što možemo da uradimo, šta je to što možemo da napravimo, ne gledajući druge oko sebe, slušajući sve kritike", rekao je Vučić. On je u svom govoru ocenio da kada pitate ljude u Srbiji kako nešto da se uradi "svi znaju samo kako da budu protiv nekoga, kako da nekoga kritikuju, kako da se nešto kaže protiv nekih ljudi, a ne šta je to što možemo da uradimo". Kako je naveo, on smatra da je važno da ljudi obrate pažnju na one koji rade, koji donose rezultate, koji ob..

Kon: Ako se pogorša situacija maske će biti obavezne, kolektivi rizična mesta

Kon: Ako se pogorša situacija maske će biti obavezne, kolektivi rizična mesta Objavljeno: 25.05.2020 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će nošenje maski postati obavezno ako se u Srbiji pogorša situacija u vezi sa koronavirusom, ali da je to za sada "samo nacrt". Predrag Kon Foto: Srđan Ilić Kon je za televiziju Prva ocenio kako je važno da osetljive grupe, poput starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, nose maske. "Što se tiče zaštite u javnom prevozu, tržnim centrima i kafićima, to je najniža mera zaštite", dodao je Kon i objasnio da na otvorenom prostoru maske nemaju smisao. Ocenio je da su svi kolektivi rizična mesta za prenos zaraze i naveo da dve trećine otkrivenih zaraženih u tim kolektivima nemaju nikakve tegobe. "Treba poštovati mere, ako ne može da se drži distanca u kolektivu, onda nošenje maski, a da li je to obavezno ili ne, to zavisi od firme", rekao je Kon. U Srbiji je danas registrovano 34 novoobolelih, a jedna osoba je preminula od posledica koronavirusa..

Marija Obradović: Razlozi za bojkot „opšta mesta”; Nenad Konstantinović: Izbori nikad neće biti fer, ali na njih treba izaći (VIDEO)

Marija Obradović: Razlozi za bojkot „opšta mesta”; Nenad Konstantinović: Izbori nikad neće biti fer, ali na njih treba izaći (VIDEO) Objavljeno: 25.05.2020 Slobodni mediji kao uslov za slobodne izbore bili su tema Insajder debate u kojoj su učestvovali potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović i predstavnik liste Ujedinjena demokratska Srbija Nenad Konstantinović. Dok Obradović kao argument da postoje fer uslovi navodi to što će deo opozicije ipak učestvovati na izborima, Konstantinović kaže da nema fer uslova i da ih nikada neće biti, ali da je izlazak na izbore jedini način da se to promeni. Glavne zamerke opozicije koja bojkotuje izbore, a koji se tiču zatvorenosti i zloupotrebe najuticajnijih medija, odsustva dijaloga i političke debate, potpredsednica Srpske napredne stranke odbacuje kao neosnovane. Na pitanje zbog čega odbijaju debate sa onima koji bojkotuju izbore, Marija Obradović je između ostalog rekla: „Bilo je prilike gde je bilo dijaloga, gde su učestvova..

Marković: Lično ću se založiti da se pregovori sa SPC nastave što pre

Marković: Lično ću se založiti da se pregovori sa SPC nastave što pre Objavljeno: 25.05.2020 Premijer Crne Gore Duško Marković najavio je da će se pregovori Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) o Zakonu o slobodi veroispovesti nastaviti čim se za to steknu uslovi. On je rekao da će se lično založiti da se dijalog nastavi što pre. Foto: SasaMatic / Duško Marković Foto:gov.me „Trenutna situacija nas je usmerila da očuvamo ono što ja najvrednije, a to je zdravlje, ništa ne može biti preče od toga. Dobio sam pismo i predlog za nastavak razvogora. Čuo sam se tim i drugim povodima uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog s mitropolitom Amfilohijem i rekao da ćemo krenuti s razgovorima čim se stvore uslovi. Ostalo je da se ovih dana još jednom čujemo“, rekao je on. Marković je naveo da očekuje dijalog u dobrom ambijentu, a ne da se on vodi, kako je ocenio, putem ucena. „Ako javna okupljanja budu dozvoljena, nek sutra krenu s litijama. Nek nas s njima ne plaši niko. Vlada neće m..

ISTORIJSKA ODLUKA ZA VLASNIKE OLDTAJMERA! Jeftinija registracija i oslobađanje od taksi!

Dugogodišnja borba vlasnika oldtajmera u Crnoj Gori urodila je plodom i konačno će stariji "ljubimci na četiri točka" dobiti poseban status, koji će podrazumevati jeftiniju registraciju, oslobađanje od taksi i niz drugih povoljnosti. Predsednik kluba "Oldtajmer Montenegro", Novica Mišeljić, objašnjva za CdM da je krajem prošle godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima - dokument o potpuno novom verifikovanju oldtajmera koji će pomoći u očuvanju starijih automobila u Crnoj Gori. DA LI STE VEROVALI DA "KEC" MOŽE DA POSTANE ODTAJMER?! Ovaj je prešao samo 45.000km za 44 godine, prodaje se u Nemačkoj i KOŠTA KAO SVETOG PETRA KAJGANA! - Oldtajmer vozila će biti odvojena od ostalih drumskih vozila, svrstana u posebnu kategoriju, zaštićena zakonom, a njihovi vlasnici imaće povoljnosti pri registraciji, uvozu i potpuno drugačiji tretman prilikom obavljanja tehničkog pregleda - naglašava Mišeljić. Tanjug Kako dodaje, svako sertifikovano oldtajm..

(VIDEO) DEČAK (12) NAŠAO SE OČI U OČI SA MEDVEDOM Pred očima prestravljenih roditelja ODIGRALA SE DRAMA ČIJI JE KRAJ SVE IZNENADIO

Dvanaestogodišnji Alesandro skupljao je borove šišarke među grmljem kada mu se učinilo da ga prati medved. Dečak je očigledno bio dovoljno priseban da posluša uputstva koja su mu dovikivali roditelji, da ostane miran i polako se udalji da ne bi uplašio životinju. Kada je na kraju bezbedno stigao do porodice, medved se okrenuo i nestao u planini. Kasnije je Alesandro rekao lokalnim medijima da je najvažnije zadržati smirenost i ne gledati životinju u oči. Takođe je tvrdio da je toliko uzbuđen zbog ovog susreta i da je najsrećnije dete na svetu. Pratite nas na društvenim mrežama PROČITAJTE JOŠ 11:12 Društvo Mečka sa mečićima došla u Budislavljevo dvorište i napravila HAOS OD 2.000 EVRA Rina | Utorak, 26. 05. 2020. 12:05 Zanimljivosti (VIDEO) Kada medved upadne u bunar u Bosni, nastane snimak koji će vas OSTAVITI BEZ TEKSTA večernji list | Petak, 22. 05. 2020. 12:05 Zanimljivosti (VIDEO) MEDVED PROVALIO U BRVNARU, ono što je tamo uradio postalo je snimak koji OB..

PUNA VAM JE MEMORIJA TELEFONA? Evo kako da je oslobodite, a da ne izgubite najvažnije podatke!

Ukoliko vam je memorija telefona puna, postoji šest načina da je oslobodite, a da ne izgubite najvažnije podatke. Obrišite aplikacije koje vam nisu potrebne Pregledajte svoj telefon i pronađite aplikacije koje jako retko ili nikad ne koristite. Najviše prostora na telefonu zauzimaju igrice, pa ako ih ne igrate toliko često, ne bi bilo loše da upravo njih obrišete kako biste oslobodili memoriju. Pixabay Brišite keš memoriju INFORMACIJA ZLATA VREDNA - Evo koji trenutak je idealan za objavljivanje postova i storija na Instagramu! NOVA OPCIJA! Viber od sada ima i grupne video pozive Keš memorija u telefonu predstavlja podatke koje aplikacije često koriste. Aplikacije društvenih mreža u keš memoriji telefona najčešće čuvaju podatke o tome šta ste nedavno pretraživali kako bi vas podsetili na to pri ponovnoj pretrazi. Ovakvi podaci nisu neophodni za rad aplikacije, a često mogu da zauzmu i oko 300 megabajta, tako da možete da ih obrišete u odeljku za memoriju aplikacija u podešavanjim..

DA LI SE KUPUJU POLOVNJACI POSLE VANREDNOG STANJA? Evo šta se dešava s cenama polovnih automobila!

U prve dve nedelje nakon ukidanja vanrednog stanja tržište polovnih automobila u Srbiji beleži blagi oporavak, pa je tako 62% anketiranih prodavaca navelo da je od 7. maja, kad je ukinuto vanredno stanje, zabeležilo rast prodaje, piše sajt polovniautomobili.com. Međutim, samo 12% njih je reklo da im se prodaja vratila na nivo od pre proglašenja epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja. Da im prodaja nije porasla navelo je 38% anketiranih. Njih 35% je reklo da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobil, dok je 33% odgovorilo da je prodalo jedan do dva automobla. DA LI STE I VI SVOM AUTU DALI NADIMAK? Ne brinite, niste podetinjili, to je normalna stvar! Da su od 7. maja prodali između tri i pet automobili navelo je njih 19%, a da su prodali do 10 vozila njih 7%. Od ukidanja vanrednog stanja više od 10 automobila prodalo je svega 6% anketiranih. Anketa je pokazala i da je broj zainteresovanih kupaca u blagom porastu. Tek 13% anketiranih je navelo da ni p..

(VIDEO) Navijačica snimala video, kad je osetila udar – mislila je da je naletela na štap, nekoliko sati kasnije ŽIVOT JOJ JE VISIO O...

Navijačica iz Teksasa počela je da snima video kako bi pokazala neke korake kada ju je ugrizla zmija iako ona to nije odmah ni shvatila. Paris Montgomeri namestila je telefon, izula patike, kada je osetila snažan bol. Pomislila je kako se ubola na štap na zemlji pa je nastavila s onim što je naumila. Vežbala je dva minuta ali zbog bolova u stopalu nije mogla da nastavi pa je prekinula snimanje. – Odjednom je počelo da me boli. Nisam znala da je zmija – ispričala je devojka. Ni njena majka nije pomislila na zmiju nego je mislila kako ju je ugrizla pčela. Stavile su sode bikarbone na mesto uboda, ali kada je rana počela da otiče i crveni se, brzo su otišle u hitnu. Otkriveno je da ju je ugrizla zmija 'bakrena glava' koja je otrovna pa je devojka odmah dobila protivotrov. Pratite nas na društvenim mrežama PROČITAJTE JOŠ 16:32 Društvo (VIDEO) BEOGRAĐANKA ŠETALA CENTROM i snimila SCENU KOJA JE RAZBESNELA SRBIJU! Informer | Ponedeljak, 25. 05. 2020. 08:06 Sudbine ..

GLUMAC OPET BLIZAK SA KOLEGINICOM Strugar se ne odvaja od Hristine, MILICA ODLEPILA KAD JE ČULA! Pevačica je sa njim planirala brak, a onda...

Glumac se u poslednje vreme ne razdvaja od koleginice, s kojom su ga dovodili u vezu još pre tri godine. Njih dvoje proveli su dan u Jakovu i time se pohvalili na Instagramu. Milica se razočarala kad je to videla, pa se odmah oglasila na društvenim mrežama. 5 meseci bili su u vezi Milica i Petar "Ne krivite ljude što su vas razočarali, krivite sebe što ste mnogo očekivali", napisala je folkerka, koja i dalje pati za glumcem, s kojim je provela pet meseci. Kako saznajemo, Todorovićeva se nadala da će Strugar obnoviti vezu sa njom, a ne sa koleginicom sa kojom je bio još 2017. godine. - Milica je ubeđena da su Petar i Hristina ponovo zajedno i ne može da se pomiri sa tim! Verovala je da je on ljubav njenog života, planirala je brak i porodicu sa njim, ali sve se promenilo početkom marta, kad je zbog pandemije korone otišla u rodni Kruševac. Bili su razdvojeni dva meseca i tad su se dogovorili da naprave pauzu u vezi. Petar, međutim, posle toga nije želeo da nastavi ljubav sa njom..