Novi 3D štampač: Objekte prave za nekoliko sekundi (VIDEO)

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje celih objekata, i to za svega nekoliko sekundi. Nova metoda zasniva se na principu tomografije - metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa. Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osetljiva smola osvetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao celina, a ne deo po deo, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda. Nova tehnologija bi mogla da se primenjuje u različitim oblastima, a najpre u medicini, gde bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao celine, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premeštaju na druge lokacije. Tako bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum. Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte ko..

Epl: Korona virus će poremetiti isporuke Ajfona

Kompanija Epl saopštila je danas da su proizvodnja i prodaja Ajfona pogođeni zbog koronavirusa, kao i da će isporuke širom sveta privremeno biti ograničene. Proizvođač Ajfona je prva velika američka kompanija koja je saopštila da će epidemija pogoditi njene prihode, ali nije otkrila za koliko, prenosi BBC. "Ne očekujemo da ćemo ispuniti smernice o prihodima koje smo planirali za mart", navodi kompanija koja je u tekućem kvartalu ostvarila rekordne prihode od čak 67 milijardi dolara. Kompanija je navela da će u Kini zbog zatvorenih prodavnica prodaja biti manja od očekivane. "Sve naše prodavnice u Kini i prodavnice naših partnera su zatvorene. A prodavnice koje rade po skraćenom radnom vremenu nemaju veliki promet. Postepeno ponovo otvaramo što stabilnije i bezbednije", navela je kompanija. Prema proceni analitičara, virus bi u prvom kvartalu u Kini mogao da smanji potražnju za pametnim telefonima, što je najveće svetsko tržište aparta, a epidemijom je pogođena i automobilska indist..

Tramp pomilovao Roda Blagojevića: “Deluje mi kao dobar tip, ne poznajem ga”

Beta/AP Photo Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je bivšeg guvernera Ilinoisa, koji je proveo osam godina u zatvoru u zatvoru zbog iznude, podmićivanja i korupcije. “Da, pomilovao sam ga”, potvrdio je novinarima Tramp. “Bio je osam godina u zatvoru, to je baš dugo. Deluje kao baš fina osoba, ne znam ga.” Šezdesetdvogodišnji član Demokratske stranke već osam godina služi kaznu za iznudu, podmićivanje i korupciju. Rod Blagojević je osuđen na 14 godina zatvora jer je pokušao da proda mesto u Senatu, koje je do izbora za predsednika SAD pripadalo Baraku Obami. Tramp je, u nekoliko navrata, tvrdio je da Blagojević preoštro kažnjen i već je u avgustu prošle godine najavio da će pomilovati nekadašnjeg guvernera Ilinoisa. Mnogi viđeniji republikanci savetovali su predsednika da to ne čini, pošto smatraju da njegov prekršaj predstavlja simbol korupcije protiv koje se zvanično bori Donald Tramp. Predsednik je skratio kazne i bivšem načelniku policije za Njujork, Bernardu Keriku, ..

Službe u službi vlasti

Službe u službi vlasti Objavljeno: 18.02.2020 Samoprijavljivanje ili skoro samoprijavljivanje postaje novi ovdašnji institut za dokazivanje nevinosti. Najpre je ovu metodu primenio, na inicijativu samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, gradonačelnik Novog Sada, advokat Miloš Vučević, koji je protiv Vučića podneo krivičnu prijavu kako bi nadležni dokazali da nije bio u komunikaciji s vlasnikom poljoprivrednog dobra Jovanjica na kojem je uzgajana marihuana. Službena tajna, strogo poverljivo Sličnoj, ali unapređenoj metodi pribegao je i ministar Aleksandar Vulin koji je najavio da će se lično „samoprijaviti“ kako bi nadležni ispitali da li je nelegalno došao u posed elektronske prepiske glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Ipak, novoustanovljeni metod dokazivanja nevinosti, iako ne naročito prihvatljiv, manje je opasan od onoga što je nagnalo ministra na ovaj postupak. Vulin je bez imalo zazora citirao deo neobjavljenog aut..

Predlozi Radne grupe za zaštitu vazduha: Hibridni autobusi, zvučni zid s mahovinom, prevoz rekama, milion stabala…

Predlozi Radne grupe za zaštitu vazduha: Hibridni autobusi, zvučni zid s mahovinom, prevoz rekama, milion stabala… Objavljeno: 18.02.2020 Vlada Srbije je nakon današnjeg sastanka Radne grupe za zaštitu vazduha u Republici Srbiji saopštila da će ta institucija do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električkih i hibridnih vozila. Foto: Srđan Ilić / Vlada Srbije Na sastanku se navodi i da je „rečeno da je u planu da Beograd za sedam godina u gradskom prevozu više nema nijedan autobus na dizel gorivo, jer bi u tom periodu trebalo da svi budu zamenjeni električnim ili autobusima sa hibridnim motorima“. „To, međutim, neće biti jedine mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u prestonici Srbije, pošto se planira izgradnja još jednog zvučnog zida sa mahovinom, pored postojeća dva, i to na potezu od Studentskog grada ka Centru Sava, razmatra se umanjenje poreza na imovinu za građane koji žive u energetski efikasnim zgradama i umanjenje doprinosa onima koji planiraju ..

“Hoću da idem u Kinu, ali ko će da mi potpiše listu za izbore ako me zadrže u izolaciji…”

BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da planira da otputuje u zvaničnu posetu Kini, ali da je ozbiljno razmišljao o tome kako da se vrati iz te zemlje zbog epidemije koronavirusa i karantina za sve koji se vraćaju iz ugroženih područja. On je gostujući na TV Prva rekao da nije samo pitanje kako da ode u Kinu, s obzirom na suspenziju letova ka toj državi, već je još teže pitanje kako se iz Kine vratiti, s ozbirom da karantin traje 14 dana. “Procedura raspisivanja izbora će početi 4. marta. Zamislite da ja budem u izolaciji, a nema ko da mi potpiše listu za učešće na izbore”, rekao je Dačić. Na opasku voditeljke da bi onda ispalo da je u bojkotu, Dačić je kroz smeh rekao da i o tome treba da vodi računa. Ministar je naveo da je hteo da u Kinu ode preko UAE, ali da su oni ukinuli letove. “Za povratak je mnogo teško. Hoću da idem samo da vidim kako”, rekao je Dačić. On je rekao da je još početkom januara trebalo da otputuje u Kinu na poziv k..

Pomoću vantelesne oplodnje u Jevremovoj MediGroup svake godine na svet dođe oko 500 beba

Kada posmatramo demografske trendove, Srbija beleži izuzetno negativne rezultate. Negativna stopa prirodnog priraštaja je problem sa kojim se već dugi niz godina borimo i ujedno motiv da kontinuirano radimo na povećanju nataliteta i lečenju steriliteta. Zbog infertiliteta, godišnje se oko 5.000 parova u Srbiji odluči za postupak vantelesne oplodnje. Iako se pretpostavlja da je uzrok neplodnosti češći kod žena, udeo je podjednak (i kod muškaraca i kod žena) i iznosi po 40 odsto. U 20 odsto slučajeva uzrok steriliteta je kod oba partnera. S obzirom na to da ovi podaci pokazuju da veliki broj parova ima problem sa začećem, država već dugi niz godina uključuje u rešenje ovog značajnog pitanja i privatne klinike koje ispunjavaju stroge uslove za obavljanje postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO). Jedna od prvih privatnih ustanova u kojima se o trošku države već 12 godina uspešno obavljaju ovi postupci je i Specijalna bolnica za ginekologiju „Jevremova“ sa porodilištem, koj..

Božović: Optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića nisu potkrepljene dokazima; Advokat odbrane: Tužilaštvo nam još ne dostavlja ključne dokaze

Božović: Optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića nisu potkrepljene dokazima; Advokat odbrane: Tužilaštvo nam još ne dostavlja ključne dokaze Objavljeno: 18.02.2020 Potpredsednica Građanske inicijative SDP Ksenija Božović ocenila je da je od samog početka istraga o ubistvu lidera te organizacije Olivera Ivanovića bila "traljava" ocenjujući i da optužnica nije potkrepljena dokazima. Da ključne dokaze tužilaštvo odbrana još nije videla, naveo je i advokat jednog od optuženih Dejan Vasić. Foto: Izvor: N1 / Ksenija Božović Ksenija Božović kaže za Betu da samo mesto gde je izvršeno ubistvo dvadesetak minuta nije bilo obezbeđeno i da je sve urađeno neprofesionalno. "Posle dve godine imamo podizanje optužnice, optužena je najbliža Oliverova saradnica, sekretarica Silvana Arsović. U optužnici je terete da je ona isključila kamere u stranačkim prostorijama", rekla je Božović za agenciju Beta i dodala da "do sada nije dostavljen ni jedan dokaz da bi videli odakle potiču dokazi". Ona je dodal..

KOLIKO ŽIVOTINJA VIDITE NA OVOJ SLICI? Odgovor će otkriti da li imate jednu posebnu OSOBINU! (FOTO)

Optičke iluzije uvek iznenađuju, a mogu se pronaći u slikama, animiranim filmovima pa čak i kod životinja koje se kamufliraju kako bi se sakrile od opasnosti. Često optičke iluzije otkrivaju zanimljive činjenice o ličnosti ljudi. Pogledajte ovu optičku iluziju i prebrojite koliko životinja vidite pa saznajte šta to govori o vama. ČIJE LICE STE PRVO UGLEDALI? Ova ilustracija otkriva kakva ste vi zapravo osoba! Ako vidite između jedne ili tri životinje znači da ste s glavom u oblacima i ne zanimaju vas detalji. Više gledate celu sliku nego što gledate zasebne detalje od kojih se slika sastoji. Osobe koje vide između četiri ili sedam životinja pronašli su samo one očite životinje, a nisu se potrudili bolje pogledati sliku. Vi ste osoba kojoj odgovara ubrzan način života i stalno kretanje te nemate vremena za detalje. Ako ste pronašli između osam i trinaest životinja, obraćanje pažnje na detalje jedna je od vaših glavnih karakteristika. Volite sve imati organizovano i isplanirano te n..

Novi 3D štampač: Objekte prave za nekoliko sekundi (VIDEO)

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje celih objekata, i to za svega nekoliko sekundi. Nova metoda zasniva se na principu tomografije - metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa. Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osetljiva smola osvetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao celina, a ne deo po deo, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda. Nova tehnologija bi mogla da se primenjuje u različitim oblastima, a najpre u medicini, gde bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao celine, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premeštaju na druge lokacije. Tako bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum. Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte ko..

Epl: Korona virus će poremetiti isporuke Ajfona

Kompanija Epl saopštila je danas da su proizvodnja i prodaja Ajfona pogođeni zbog koronavirusa, kao i da će isporuke širom sveta privremeno biti ograničene. Proizvođač Ajfona je prva velika američka kompanija koja je saopštila da će epidemija pogoditi njene prihode, ali nije otkrila za koliko, prenosi BBC. "Ne očekujemo da ćemo ispuniti smernice o prihodima koje smo planirali za mart", navodi kompanija koja je u tekućem kvartalu ostvarila rekordne prihode od čak 67 milijardi dolara. Kompanija je navela da će u Kini zbog zatvorenih prodavnica prodaja biti manja od očekivane. "Sve naše prodavnice u Kini i prodavnice naših partnera su zatvorene. A prodavnice koje rade po skraćenom radnom vremenu nemaju veliki promet. Postepeno ponovo otvaramo što stabilnije i bezbednije", navela je kompanija. Prema proceni analitičara, virus bi u prvom kvartalu u Kini mogao da smanji potražnju za pametnim telefonima, što je najveće svetsko tržište aparta, a epidemijom je pogođena i automobilska indist..

PEKINEZER – Lavovsko srce u MALOM TELU!

POREKLO Ova stara rasa poreklom je iz Kine. Nastala pre nekoliko hiljada godina i smatra se za jednu od najstarijih rasa na svetu. Istorija i poreklo ove rase obojena je brojnim pričama o carskom gotovo božanskom poreklu i legendama. Jedna od legendi koja se često pominje navodi da je mali pas nastao kao plod ljubavi lava i majmunice. Simbol lava i zaštitnik Bude bio je vekovima isključivo vlasništvo carskog dvora. Pažen, negovan i duboko poštovan, smatran za zaštitnika svog gospodara na onom svetu. Na tlo Evrope pekinezeri su stigli krajem 1800. godine nakon poraza i pljačke carske rezidencije od strane Engleza. Jedan od pasa poklonjen je i kraljici Viktoriji. Ubrzo još pasa ove rase stiglo je na tlo Engleske, a prvi put su prikazani na izložbi 1893. godine. Nekoliko godina kasnije usvojen je i prvi standard za pekinezere. U SAD rasa je priznata 1906 godine. ŠNAUCER: Idealan pas za stan koji će brzo naučiti sva pravila ponašanja! GRAĐA Pekinezer je mali pas jakih kostiju, pono..

NAJSLAĐE MESTO U PRESTONICI! Otvoren prvi muzej čokolade u Beogradu! (VIDEO)

Beograđanin Nenad Radulović, osnivač muzeja, kaže za Informer da je na ideju došao sasvim slučajno. - Supruga i ja često putujemo i ovakve muzeje smo obilazili po svetu. Tako smo i došli na ideju da i našim sugrađanima ponudimo ovako nešto. Prvo smo pronašli prostor, a onda smo počeli da prikupljamo i eksponate. Dugo smo čekali na njih. Neki su stigli iz Meksika, a neki iz Kolumbije - objašnjava osnivač muzeja. Marko Đoković Muzej se sastoji od četiri prostorije, a svaka je uređena tako da predstavlja jedan period u razvoju čokolade. Foto: Marko Đoković Pogledaj galeriju Treća prostorija je napravljena u stilu bivše SFRJ, gde su izložene čokolade uz koje su odrastale brojne generacije, poput "galeba", "zvečeva", "braca" i "seke"... Poslednja, četvrta soba uređena je modernije od ostalih. - Tu prostoriju smo nazvali Fešn rum. U njoj su jestivi eksponati u obliku ženske cipele, torbice, šolje... Izloženi su i sastojci koji su potrebni da bi se napravila mlečna čokolada, ona sa ..

(VIDEO) OVAJ MEDVED OBOŽAVA KLIZANJE! Pogledajte šta RADI na ledu!

Njegovi vlasnici su specijalizovani za proučavanje tretmana životinja u zarobljeništvu. Oni kažu da je Vasilij zdrav, srećan i da voli ljudsko društvo. ČIJE LICE STE PRVO UGLEDALI? Ova ilustracija otkriva kakva ste vi zapravo osoba! ŠNAUCER: Idealan pas za stan koji će brzo naučiti sva pravila ponašanja! Snimak Vasilija koji je "izveo" svog vlasnika na klizanje postao je viralan širom Rusije. Pratite nas na društvenim mrežama PROČITAJTE JOŠ 17:08 Magazin DOŠAO NA PROZOR DA PROSI! Nije pas, ali daje šapu kada zatreba! (Video) Društvene mreže | Subota, 04. 01. 2020. 13:29 Magazin PRETPOSTAVLJA SE DA NE ZNATE ZAŠTO JE MEDVED JAKA ŽIVOTINJA! Da li je u ovome tajna? (Video) Društvene mreže | Četvrtak, 12. 12. 2019. 20:34 Zanimljivosti UGINUO MEDVED UŠKO! Kao mali nađen paralizovan u šumi, a kretao se pomoću INVALIDSKIH KOLICA (VIDEO) telegraf.rs/informer | Subota, 30. 11. 2019. 21:02 >> 21:11 Zanimljivosti PRIJATELJSTVO ČOVEKA I MEDVEDA?! Da, i to je moguć..

Najnovije vesti

KOLIKO ŽIVOTINJA VIDITE NA OVOJ SLICI? Odgovor će otkriti da li imate jednu posebnu OSOBINU! (FOTO)

Optičke iluzije uvek iznenađuju, a mogu se pronaći u slikama, animiranim filmovima pa čak i kod životinja koje se kamufliraju kako bi se sakrile od opasnosti. Često optičke iluzije otkrivaju zanimljive činjenice o ličnosti ljudi. Pogledajte ovu optičku iluziju i prebrojite koliko životinja vidite pa saznajte šta to govori o vama. ČIJE LICE STE PRVO UGLEDALI? Ova ilustracija otkriva kakva ste vi zapravo osoba! Ako vidite između jedne ili tri životinje znači da ste s glavom u oblacima i ne zanimaju vas detalji. Više gledate celu sliku nego što gledate zasebne detalje od kojih se slika sastoji. Osobe koje vide između četiri ili sedam životinja pronašli su samo one očite životinje, a nisu se potrudili bolje pogledati sliku. Vi ste osoba kojoj odgovara ubrzan način života i stalno kretanje te nemate vremena za detalje. Ako ste pronašli između osam i trinaest životinja, obraćanje pažnje na detalje jedna je od vaših glavnih karakteristika. Volite sve imati organizovano i isplanirano te n..

Novi 3D štampač: Objekte prave za nekoliko sekundi (VIDEO)

Kada se govori o 3D štampi obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje celih objekata, i to za svega nekoliko sekundi. Nova metoda zasniva se na principu tomografije - metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa. Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osetljiva smola osvetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao celina, a ne deo po deo, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda. Nova tehnologija bi mogla da se primenjuje u različitim oblastima, a najpre u medicini, gde bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao celine, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premeštaju na druge lokacije. Tako bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum. Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte ko..

Epl: Korona virus će poremetiti isporuke Ajfona

Kompanija Epl saopštila je danas da su proizvodnja i prodaja Ajfona pogođeni zbog koronavirusa, kao i da će isporuke širom sveta privremeno biti ograničene. Proizvođač Ajfona je prva velika američka kompanija koja je saopštila da će epidemija pogoditi njene prihode, ali nije otkrila za koliko, prenosi BBC. "Ne očekujemo da ćemo ispuniti smernice o prihodima koje smo planirali za mart", navodi kompanija koja je u tekućem kvartalu ostvarila rekordne prihode od čak 67 milijardi dolara. Kompanija je navela da će u Kini zbog zatvorenih prodavnica prodaja biti manja od očekivane. "Sve naše prodavnice u Kini i prodavnice naših partnera su zatvorene. A prodavnice koje rade po skraćenom radnom vremenu nemaju veliki promet. Postepeno ponovo otvaramo što stabilnije i bezbednije", navela je kompanija. Prema proceni analitičara, virus bi u prvom kvartalu u Kini mogao da smanji potražnju za pametnim telefonima, što je najveće svetsko tržište aparta, a epidemijom je pogođena i automobilska indist..