Veliki broj virusa tokom ove zimske sezone učinio je da mnogi ljudi osete zdravstvene tegobe poput kašlja, grebanja u grlu, a tu je i dosadna gušobolja 

foto: Shutterstock / Prostock-studio
foto: Shutterstock / Prostock-studio

Ukoliko osetite bol u grlu i krene da vas muči uporan i dosadan kašalj ponekad je dobro potražiti pomoć u prirodi i biljkama koje ona pruža. 

Pojedine biljke koje se mogu naći u našoj zemlji mogu da olakšaju zdravstvene probleme ako se redovno i u propisanim količinama koriste, ali u ako ne osetiti u roku od nekoliko dana poboljšanje možda je ipak bolje da savet potražite i od lekara. 

Ovo su 3 biljke kraljice kada je bol u grlu i kašalj u pitanju, a vi pogledaje kako treba da ih koristite kao pomoćno sredstvo u lečenju ovih problema. 

Majčina dušica

– Majčina dušica je poznata po svom umirujućem dejstvu, koje ima široku primenu u medicini. Sadrži mnoga lekovita jedinjenja koja umiruju kašalj i olakšavaju disanje i iskašljavanje. Koristi se kod astme, velikog kašlja, upale bronhija, ublažava različite disajne probleme i tome slično – objašnjava travar  Marko Stevanović.

Majčina dušica
Majčina dušicafoto: Shutterstock / Afanasieva

On je takođe detaljno opisao još jednu biljku koja može da pomogne da se ovakva stanja olakšaju. 

Podbel

– Podbel takođe predstavlja biljku koja se naročito koristi za pobošljanje rada pluća. Koristi se za jačanje funkcija sistema za disanje, kao i kod mnogih vrsta plućnih problema, kao što su astma, upala pluća i ždrela, tuberkuloze i drugih sličnih stanja. Njegove sluzaste materije i jedinjenja pomažu kod smanjenja grčeva u stomak – raže Marko. 

Podbel
Podbelfoto: Shutterstock / 13Smile

Obloga od ljute paprike

Obloga sa ljutom paprikom za vrat je odlična i sprema se na sledeći način:

– Skuvajte 1 litar vode, smanjite jačinu vatre što je više moguće i dodajte pola kašičice ljute paprike u prahu. Čekajte nekoliko minuta. Zatim potopite peškir u vodu, iscedite i stavite oko vrata. Neka voda bude topla i tu vruću oblogu menjajte na svaka 3-4 minuta. Držite to pola sata, dok su vam stopala pritom u vrućoj vodi – savetuje on.

Obloge od crvene ljute paprike
Obloge od crvene ljute paprike foto: Shutterstock / GoncharukMaks

Takođe Marko dodaje i da postoji jako veliki broj raznovrsnih smesa koje se vrlo uspesno upotrebljavaju za lakše iskašljavanje.

– Na primer, vrlo је prijatan čај od smese jednakih delova morača i anisa, ili od cveta podbela, crnog i belog sleza, kao i smesa od jednakih delova morača, nane, pupoljaka bora, topole i majorama (ili vranilovke) – objašnjava Marko, koji veoma dobro poznaje veliki broj biljaka koje se mogu naću na teritoriji naše zemlje.


Čajevi za lakše iskašljavanje i stišavanje kašlja piju se zaslađeni, najbolje lipovim ili planinskim medom.

Originalni tekst