10 совјетских друштвених игара које ћете ОДМАХ пожелети да заиграте
Историја

29 децембар 2021


Николај Шевченко

Алексей/Avito.ru, А.А/Avito.ru

Морзеова азбука


RetroSound/Avito.ru

Ова игра је била корисна у смислу да је имала суптилан циљ да од малена однегује професионалне криптографе. Игра је совјетску децу уводила у свет радио-комуникације и шифровања.

Борбени брод


Ольга/Avito.ru

Ова игра нипошто није специфичан совјетски изум. У свом најпримитивнијем облику са оловком и папиром настала је давно пре појаве електронике у свету игара. Када се појавила игра са конзолом, брзо је освојила Совјетски Савез. Електронска верзија Борбеног брода имала је уграђене светлосне и звучне ефекте.

Менаџер


Анастасия/Avito.ru

1988. године Совјети су клонирали класични Монопол и од њега направили друштвену игру са социјалистичком нијансом, мада је она остала једнако такмичарска као и оригинал, јер су базични принципи остали непромењени.

За воланом


А.А/Avito.ru

Давно пре него што је свет чуо за Need for Speed совјетска деца су се тркала на свој начин. Овај симулатор вожње користио је ротационе дискове и волан да створи илузију вожње.

Флипер


Николай/Avito.ru

Овако је изгледала совјетска верзија класичног флипера. Основни принцип је остао исти, али визуелни стил је потпуно промењен. На овом примеру цртежи су инспирисани руском народном причом „Хлепчић“.

Рубикова змија


Елена/Avito.ru

Сви познајемо чувену Рубикову коцку која је освојила свет. Ипак, њена сестра близнакиња по имену Рубикова змија била је међу совјетском децом исто тако популарна као и оригинал. Играч је требало да изокрене различите делове целине и тако створи разне облике и фигуре.

Кула


иван/Avito.ru

Ово је опет нешто слично Рубиковој змији. Игру чини кула у облику ваљка са нивоима који се слободно окрећу и препуни су куглица различите боје. Играч треба рукама да окреће нивое и користи једно празно место да куглице поређа вертикално по бојама.

Лавиринт


Avito.ru

Ова игра има различите облике и изглед. Сврха игре била је да се кугла доведе у центар лавиринта. Игре ове врсте имале су више кугли и било је потребно много вештине и стрпљења да би се решиле.

Фудбал


Алексей/Avito.ru

Ову игру чинила је табла која је представљала терен, а свака фигура на њему је била причвршћена помоћу еластичне опруге. Да би ударили лопту играчи су морали да натегну опругу и да је пусте, усмеравајући лопту према голу супротног тима. Због непостојања заштитне мреже она је често одлазила ван табле.

Кошарка


Павел Львович/Avito.ru

Ова друштвена игра није имала фигуре. Уместо тога, имала је терен са два коша заштићен пластичним кровом. Играчи су притискали дугмиће са сваке стране како би убацили лопту помоћу уграђеног механизма.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article