10 највећих цркава у Русији (ФОТО)
Путовања

22 децембар 2021


Јекатерина Синељшчикова

Димензије ових православних храмова су импресивне. Многи међу њима стари су више стотина година.

Храм Христа Спаситеља, Москва


Legion Media

Највећи храм Руске православне цркве налази се у Москви и може да прими до 10 хиљада верника. Он је верна копија цркве подигнуте 1882. године у част победе Русије над Наполеоном. Бољшевици су порушили првобитно здање и дуго се на његовом месту налазио јавни базен.

Главни храм Оружаних снага Руске Федерације, Московска област, Кубинка


Сергеj Карпухин / TASS

По висини трећи православни храм на свету (103 метра) директно је повезан са историјом Другог светског рата: његове степенице и други елементи изливени су од оружја нацистичке Немачке. Црно-зелени храм од метала и бронзе отворен је 2020. године у Подмосковљу.

Саборни храм Казањске иконе Пресвете Богородице, Санкт Петербург


Matthias Süßen (CC BY-SA 3.0)

Храм Казањске иконе Пресвете Богородице, jедан од најпознатијих симбола Санкт Петербурга и породична црква Романових, подигнут је по угледу на базилику Светог Петра у Риму. У совјетско доба у храму је био смештен Музеј религије и атеизма, а данас је то један од највећих активних храмова у земљи.

Саборни храм Светог Исакија (Исакијевски храм), Санкт Петербург


Legion Media

Градио се 40 година, све до 1858. године, а на њено спољашње уређење потрошено је преко 100 килограма чистог злата. Међутим, становници Петербурга су сматрали да је ужасно масиван, гломазан и превелик у поређењу са околним здањима. Било им је потребно време да се навикну на његове џиновске димензије, али данас је без њега тешко замислити Санкт Петербург.

Смољна црква, Санкт Петербург


Florstein (CC BY-SA 4.0)

Овај храм је оборио све рекорде дуге изградње: 87 година су га градили, напуштали, рестаурирали, прекидали због недостатка новца, мењали архитектуру и поново обнављали. Замишљен као манастир, уместо тога је постао затворена елитна школска установа: Институт за племићке девојке. Данас је то активна црква са занимљивом оптичком варком: што више посматрач прилази храму, он му се чини мањим.

Тројице-Измајловска црква, Санкт Петербург


A.Savin

Храм је подигнут делимично од новца цара Николаја I. По његовој личној жељи, плаве куполе су украшене звездама од злата. Али за време бољшевичке власти храм је затворен и само захваљујући срећном стицају околности остао нетакнут: у плану је било његово рушење и пренамена у градски крематоријум.

Спасо-преображенска саборна црква, Хабаровск


Игор Онучин / Sputnik

Називају је „бисером Далеког истока“. Од тла до врха централног крста висока је 95 метара и 5 центиметара, што се може упоредити са савременим небодерима. Подигнута је 2004. године од добровољних прилога у граду Хабаровску.

Благовешченска саборна црква, Вороњеж


Сергеj Бобилев / TASS

Подизање овог храма у Вороњежу везује се за оснивање самог града, за 1586. годину, када је храм био од дрвета. Отада је више пута реконструисан, премештан и обнављан, све док није постао највише здање у граду. Његови крстови практично се виде из свих делова Вороњежа.

Новојарморочна црква Александра Невског, Нижњи Новгород


Legion Media

Храм на уском појасу копна на ушћу Волге и Оке није без муке преживео атеистичке тридесете године. Био је затворен, а сви његови дрвени украси претворени у дрва за окрев. У подруму храма смештен је магацин, а за време рата на његовом крову налазила се противваздушна батерија. У потпуности је рестауриран 1992. године.

Спас на Крви, Санкт Петербург


Legion Media

Црква је саграђена на месту где је 1881. године смртно рањен цар Александар II. Унутрашње зидиве покрива седам квадратних километара мозаика!

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article