Шпанија мења свој устав због Каталоније?

7

Премијер Шпаније Маријано Рахој затражио је из Мадрида јуче у подне, после претходног састанка Савета министара, појашњење од каталонских власти да ли су или нису прогласили једнострану независност у уторак увече у парламенту у Барселони!

У врло кратком обраћању Рахој је затражио јасан одговор после «конфузије коју је изазвао Ђенералитат» (каталонска влада).

Премијер је додао да ће, ако се Пуџдемон врати закону доћи крај неизвесности.

Рахој је навео да је захтев претходни корак мерама које влада може да усвоји на основу члана 155 Устава према којем Мадрид има право да преузме контролу над аутономним регионом уколико он не испуњава уставне обавезе и тако делује супротно интересима Шпаније

Није прецизиран никакав рок у коме се очекује одговор каталонске стране, али је берза позитивно реаговала на изјаве премијера.

У првим анализама Рахојеве поруке, као и код тумачења Пуџдемонове изјаве, има различитих интерпретација, од оних да је премијер «отворио пут ка примени члана 155 Устава», до закључка да је влада већ «активирала члан 155».

Можда је, ипак, вест дана саопштио Педро Санчез, лидер ПСОЕ. Он је рекао да је у разговору са премијером Рахојем постигнут договор о почетку процеса измене Устава.

То би, на дужи рок, могао бити излаз из пат ситуације ако обе стране покажу довољно стрпљења и толерантности. У поподневном говору у шпанском парламенту Рахој је такође поменуо устав земље уз опаску да он није «перфектан закон» и да се може разговарати и о његовој промени.

Алберто Ривера, први човек «Сијудаданоса», затражио је од Пуџдемона да престане са уценама.

«Напад на демократију не може се завршити било каквом привилегијом. Ако неко мисли да ћемо кључ од касе или неку пореску олакшицу дати Пуџдемону, греши», рекао је Ривера.

Каталонска страна се до касно по подне није огласила поводом захтева владе. Само је Ориол Жункерас, лидер Републиканске левице, рекао да у Каталонији неће бити ванредних избора.