Ухапшен Хрват из БиХ који је врбовао младе за Исламску државу

7

Заједничком акцијом француско-швајцарске полиције ухапшено је 10 особа у оквиру истраге о планирању атентата у Француској, а међу њима је швајцарски држављанин М.Ј. (27), пореклом из БиХ.

Како се наводи, ради се о Хрвату који је на интернету индоктринирао младе за такозвану Исламску државу, пише француски Журнал ду диманш, преносе Независне.

Полиција је већину групе привела у околини Париза, а М.Ј., који се путем шифрованог портала повезивао са потенцијалним будућим екстремистичким борцима ухапшен је у једној општини на швајцарској граници. Француска полиција хапшење је описала као «темпирану бомбу», мада у самој операцији није пронађено никакво оружје.

Ухапшени је под именом Абд ал Мухајмин Ал-Босние био врло активан на друштвеним мрежама и «упоставио је контакте с појединцима у Француској».

Сумњичи се да је играо централну улогу на Телеграму, шифрираном порталу који су пратиле обавештајне службе неколико земаља.

М.Ј. је «подстицао» дискусије о врло забрињавајућим темама, представљао се као «имам» и «индоктринирао» младе људе, наводи судски извор.

Новости