Северна Кореја је прошлост: Све очи опет упрте у Блиски исток, чека се 15. Октобар

6

Трaмпова администрација до недеље 15. октобра мора пред Конгресом да потврди да ли сматра да Техеран поштује споразум по којем је Иран свој програм обогаћивања уранијума ставио под међународну контролу у замену за постепено укидање санкција. Шта ће то изазвати?

Споразум је мултилатерални, али уколико једна од сталних чланица СБ Уједињених нација стави вето на његово продужење, он више не важи, а санкције Ирану поводом нуклеарног програма аутоматски се продужавају.

Ирански председник Хасан Рохани изјавио је да Техеран не жели раскид споразума, нити ново преговарање, и поручио је да он мора да се поштује, али и да од споразума фактички неће остати ништа уколико га Америка напусти.

Рохани је раније запретио да ће се, уколико САД наставе са претњама, Иран за неколико сати вратити спорном нуклеарном програму. Владимир Трапара из Института за међународну политику и привреду не искључује ту могућност.

„Уколико би споразум престао даважи, није искључено даИранци неби имали другог избора него дасе упусте управљење атомске бомбе“, каже Трапара заСпутњик.

Међутим, он је ипак ближи ставу да остале светске силе неће поздравити Трампову евентуалну одлуку о изласку из споразума. Зато су могући нови договори и споразуми, каже Трапара.

„Око тога би морало поново да се преговара са земљама које би за то биле заинтересоване. Мислим да постоји шанса да Иран уђе у то, нема разлога да то не учини, можда би њима на крају крајева и одговарало да Америка по том питању буде изолована“, каже Трапара.

Он подсећа да Трамп тренутно напада Иран, али и друге земље које назива „отпадничким“ — Северну Кореју, Венецуелу, Сирију и Кубу. Трамп жели да се пред сопственим јавним мњењем представи као неко ко је јак, ко милитантно брани америчке интересе у свету, али само зато што је угрожен на свом терену, каже Трапара.

„Прете му импичментом због наводних веза са Русијом. Трамп сада жели даскрене пажњу са те приче нанешто друго. То је важан детаљ, адруги је његова идеолошка острашћеност. Када напада Кубу, Венецуелу иСеверну Кореју видите милитантни антикомунизам који утој мери није постојао никод једног америчког председника после Хладног рата“, каже он.

Стручњак за Блиски и централни исток Станислав Тарасов подсећа да је Трамп због најаве изласка из споразума оптужен у Конгресу да ће изазвати Трећи светски рат. Ако се то деси, Трамп би могао да остане у потпуној изолацији, каже Тарасов.

„Пентагон идржавни секретар САД Тилерсон су против тога даАмерика погази споразум ине искључујем да ће то бити један од разлога заоставку Тилерсона. Већина аналитичара сматра да ће током излагања уКонгресу, Трамп наћи изговоре заизлазак изспоразума, али то ће створити ново жариште кризе наБлиском истоку. Мислим дасе Трамп игра ватром, јер никако неможе дасе помири са чињеницом да је изгубио битку око Северне Кореје. Нико утом региону нежели рат— ниКина, ниРусија, као ни Јапан, ни Јужна Кореја, одани савезници Америке. Сада Трамп покушава даскрене пажњу наирански правац, јер сматра дана Блиском истоку има већи маневарски простор исавезнике, који ће подржати агресивну политику према Техерану“, каже Тарасов.

Он међутим додаје да након посете саудијског краља Русији није сигуран да тај простор постоји и да је Ријад спреман да учествује у евентуалном рату против Ирана. Он подсећа и да Турска, због курдског фактора, све више тежи ка сарадњи, чак и савезу са Ираном и Русијом.

Распоред снага тренутно неиде укорист САД. Евентуални излазак изнуклеарног споразума имаће бумеранг-ефекат иотвориће простор зареализацију најневероватнијих сценарија наБлиском истоку“, каже Тарасов.

Председник САД оптужује Техеран за „ружно понашање“, а под тиме подразумева ирански ракетни програм, спонзорисање тероризма, подршку сиријском председнику Башару ел Асаду, непријатељство према Израелу, константе претње слободној пловидби Персијским заливом, сајбер нападе на САД, кршења људских права и затварање америчких држављана.

Подсетимо, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да од Трампа очекује „балансирану“ одлуку и да је „веома важно“ да споразум буде сачуван у садашњој форми.

Иначе, међународни инспектори осам пута су потврдили да Иран не крши одредбе договора који је пре две године цео свет дочекао као велико растерећење. Од доласка Трампа на власт Конгрес је два пута прихватао те сертификате, али председник је најавио да жели да се Америка повуче из споразума.

Сенка Милош, Тимур Блохин

Спутњик