СДА БиХ: Не прихватамо харангу српског естаблишмента, Изетбеговић је изнео лични став

8

Странка демократске акције (СДА) саопштила је данас да је њихов лидер Бакир Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле изнео став БиХ о непостојању консензуса о Косову и свој лични став и да не прихватају «харангу» дела српског есталишмента.

Фото: Дејан Божић / РАС СрбијаЛидер СДА Бакир Изетбеговић

«Ова и сличне харанге су нама у БиХ добро познате још из 90-их година и на њих нећемо насести. Поручујемо свима па и србијанском вођству да је односе са БиХ могуће градити само на принципима међусобног уважавања, поштовања и немешања у унутрашње ствари БиХ», наводи се у саопштењу странке, преноси Фена.

Како се наводи, Изетбеговић није изнео ништа што до сада није речено, него је изнео став БиХ о непостојању консензуса о питању Косова и свој став, због чега из СДА поручују да неће бити могуће градити добросуседске односе уколико руководство Србије као услов за то поставља да босански званичници следе њихове ставове.

«Зар је нормално да БиХ и Косово, у ситуацији када у БиХ не постоји консензус за одлуку о признавању Косова као самосталне државе, имају више административних баријера у међусобном комуницирању него што то има и сама Србија? То је на штету БиХ и то треба јавно да се каже», навела је СДА у саопштењу.

Истовремено, та странка је позвала руководство Србије да се окрене решавању бројних отворених питања између БиХ и Србије.

Танјуг