Нобела за економију добио Американац Ричард Талер за теорију „менталне рачунице“

7

НАЈАВИО ДА ЋЕ МИЛИОН ЕВРА НАГРАДЕ ГЛЕДАТИ ДА ПОТРОШИ „ШТО ИРАЦИОНАЛНИЈЕ“

Ричард Талер

НОБЕЛОВА награда за економију данас је додељена Ричарду Талеру (Richard H. Thaler) са Универзитета у Чикагу за допринос о бољем разумевању психолошких и друштвених механизама у доношењу одлука инвеститора и потрошача, саопштила је шведска Краљевска академија наука.

У образложењу Академије се наводи да је Талер у својим радовима „објаснио како одређене људске карактеристике, као што су националност или друштвене предности могу да утичу на одлуке појединаца и токове на тржишту“.

Талер (72) је поставио теорију концепта „менталне рачунице“ објашњавајући механизме појединца у доношењу финансијских одлука.

„Он је показао колико аверзија према неком финансијском губитку ствара код појединца осећај да више вреднује оно што поседује него оно што нема“, наводи се у образложењу Академије и додаје да је то касније названо психолошким феноменом „аверзије према непоседовању“.

Талер је у првој реакцији рекао да је „веома срећан“ што је овогодишњи лауреат и шаљиво обећао да ће новчани део награде покушати да потроши на што „рационалнији начин“.

Нобелова награда се састоји од златне медаље, дипломе и чека на девет милиона круна (око милион евра). Новчани износ награде се дели ако има више лауреата у једној дисциплини.

Данашњом доделом Нобелове награде за економију завршена је сезона доделе Нобелових награда, које су додељене у области медицине, хемије, физике, економије, књижевности и мира.

Бета

Категорије: Gloria MundiНе пропусти: Don't missOriginal Article