Млади из Јабланичког округа не желе Србију у оваквој ЕУ

0

Више од половине анкетираних средњошколаца са југа Србије сматра да је Европска унија неправедна према нашој земљи, па преовладава уверење да мали народи у ЕУ немају перспективу. Истовремено, верују у то да је Русија највећи пријатељ Србије — «иако заостаје у слању бесповратне помоћи».

Истраживање о ставовима средњошколаца Јабланичког округа о ЕУ, које је спровело Министарство за европске интеграције — посредством организације ЕПУС и уз подршку Техничке школе «Раде Металац» у Лесковцу — показало је да готово половина испитаника сматра да су европски народи уображени, да омаловажавају Србију и да ћемо, иако нам се сада обећавају мед и млеко, пријемом у чланство бити искоришћени. Чак 45 одсто од око 500 ученика из 18 средњих школа широм Округа сматра да чланство у ЕУ значи и — мање слободе.

» Око 40 одсто испитаника верује у то да ће Србија уласком у Европску унију изгубити национални и културни идентитет, а чак трећина њих о томе нема став» — истакла је руководилац истраживања Сузана Димитријевић.

Више од половине испитаника сматра и то да су ЕУ и Србија различити светови, па нико никога не разуме. Анкетирани средњошколци, како каже руководилац истраживања, «углавном нису упознати са тим да се Русија не налази на листи првих 15 земаља које улажу бесповратна средства у развој наше земље, већ да су то на првом месту фондови ЕУ, на другом САД, на трећем Немачка».

«Истраживање је осветлило и потребу за бољим информисањем младих о европским интеграцијама Србије, што је првенствено задатак за школе и медије, јер се једино уз обавештеност о чињеницама могу превазићи предрасуде које постоје» — закључила је Сузана Димитријевић.

Знатан број анкетираних је одговорио да би, по завршетку школовања, радо потражио запослење у некој од европских земаља — првенствено због претпоставке да се тамо боље живи. Истовремено, исти ти млади људи не верују у то да би Србији било боље у ЕУ.

Резултати анкете показују и то да нешто више од 60 одсто средњошколаца верује да Европска унија отвара могућности за младе, а 53 процента да улазак у ЕУ омогућава даљи развој.

НОВОСТИ