EPA-EFE/CJ GUNTHER

Sve vri od posla širom zemlje. Grade se hoteli, apartmani, turistički kompleksi, stambena naselja… Cilj je da se, poboljšanom ponudom, povećaju prihodi od turističke industrije sa 18 milijardi evra na 30 milijardi godišnje. Prodaja nekretnina strancima donela je prošle godine dve milijarde evra i bila je četiri puta veća nego 2007. godine. Grade se i nove fabrike, sve je više stranih investitora.

Optimizam se čita s lica ljudi.

Raste bruto domaći proizvod, raste izvoz, rastu plate (minimalac povećan 20 odsto i iznosi 780 evra), rastu penzije, rastu direktne strane investicije, raste (primarni) suficit, raste zaposlenost (300.000 novih radnih mesta), raste investicioni i kreditni rejting države, raste optimizam, raste vera u budućnost. I pada javni dug (2022. bio je 177,4 milijarde evra), mada je država i dalje najzaduženija u Evropi. Država sada može zajmiti kapital na finansijskom tržištu na uobičajen način, plaćajući kamatu kao recimo Italija. 

Pre godinu dana međunarodni poverioci ukinuli su nametnute mehanizme nadzora koje su rigorozno koristili prethodnih 12 godina. Grčka je spasena, ocenili su u maju Fajnenšel tajms i Ekonomist. Napravljen je najveći preokret u evropskom finansijskom sistemu, procenjuju bankari. Grčka je evropski lider, pokazuju makroekonomski podaci. Nezapamćeno ekonomsko čudo, javljaju mediji.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 6. JULA

Originalni tekst