Protest Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“

14

Učesnici su poručili da ne odustaju od zaštite javnog interesa i odgovornosti onih koji stoje iza nenajavljenog rušenja.

Na kružnom toku ispred zgrade Geozavoda bio je kamion sa razglasom, velika žuta patka na naduvavanje, simbol protesta, kao i bina sa koje su se obraćali govornici.

Okupljenima se obratio docent na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić a govorila je i studentkinja Sara Nikolić, kao i u ime Inicijative Ljuba Slavković i Luka Knežević Strika.

"Govore nam da ovde nikada neće biti bolje i da se ovde rodiš da bi otišao, ukoliko se ne priključiš nekoj stranci. Oni žele da budemo jeftina radna snaga. Odbijam da odem i budem jeftina radna snaga", rekla je studentkinja Filozofskog fakulteta Sara Nikolić.

Ljuba Slavković iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" je rekao: "Godinu dana posle rušenja došli smo da ih podsetimo da to tako ne može".

"Izlazićemo dok god bude trebalo. Nećemo im dozvoliti da to zataškaju. Moraće da odgovaraju za svoja krivična dela", naveo je Slavković.

Okupljeni su oko 19.15 krenuli u protestnu šetnju pod nazivom "Tragovima fantoma" sledećom trasom: Karađorđeva – Crnogorska – Gavrila Principa – Balkanska – Nemanjina – Kneza Miloša – Bulevar kralja Aleksandra, do Starog dvora i Skupštine grada Beograda.

Učesnici nose transparente "Siđi do reke", "Soroše cicijo", "Niste nadležni – mi smo nadležni", kao i nekoliko plakata sa nacrtanim fantomkama.

Pridružili su im se i učesnici protesta "Protiv diktature", a podršku su uputili Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša.

Ranije danas je šef poslaničke grupe DJB Saša Radulović rekao da je rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici jedan od najgorih primera kršenja propisa i ukazao da je te noći na jednom delu teritorije države pravna država bila suspendovana.

Original Article